Trefor El-net udpeger to landsbyer som living-labs
Danmark er i fuld gang med at omstille samfundet, så danskernes forbrug og hverdag bliver mere bæredygtig – blandt andet ved at skifte olie- og dieselbiler ud med el-biler.
De mange elbiler presser el-nettet – men hvor meget påvirker elbilerne egentlig el-nettet?
For at kunne svare på det spørgsmål skal der være et datagrundlag, som viser forbruget fordelt over døgnet, og derfor har Trefor El-net udvalgt to områder i Trekantområdet – Nr. Bjert og Strib – som såkaldte ’living labs”’
- Et living lab kan være mange ting. I dette tilfælde er det to udvalgte områder, hvor vi indsamler og analyserer data for el-forbruget, så vi bedre kan planlægge, hvordan vi udbygger eller vedligeholder el-nettet, siger projektleder Claus Urup, der er el-ingenør hos Trefor El-net.
Nr. Bjert og Strib
Det er 164 husstande i Nr. Bjert og 137 husstande i Strib og hver enkelt af de husstande bidrager med data om husstandens el-forbrug.
De indsamlede data indgår i forskningsprojektet Flexible Energy Denmark (FED), der er et fire-årigt forskningsprojekt støttet af Innovationsfonden.
- Formålet med projektet er, at vi ved at analysere de tilgængelige data i Trekantområdet kan få indsigt i danskernes el-forbrug, og derved påvirke forbrugsrytmen, så vi kan undgå overbelastning af el-nettet og samtidig hjælpe den grønne omstilling, siger projektchef Heidi Hyre-Fenneberg.
Selvom det helt overordnet set handler om forsyningssikkerhed, så handler det også om økonomi.
- Det koster penge at udbygge el-nettet. Hvis Danmark blot skulle udbygge, så der kunne være max belastning alle steder på alle tidspunkter af døgnet, ville det koste milliarder. Det er der ingen, der er interesserede i. I stedet for undersøger vi, hvad vi kan gøre på forbrugssiden, så det ikke bliver nødvendigt, siger Heidi Hyre-Fenneberg.
Ikke tilfældigt udvalgt
De to living-labs i Nr. Bjert og Strib er ikke tilfældigt udvalgt, fortæller Claus Urup.
- Vi har udvalgt områderne med henblik på, at det rent energimæssigt er meget forskellige områder, og derfor er det interessant at sammenligne dataen, forklarer han.
Living lab-området i Strib har naturgas og skal derfor omlægge til fjernvarme, varmepumper eller anden opvarmningsform indenfor nærmeste fremtid. Derudover er der en overrepræsentation af el-biler i netop Strib i forhold til det nærliggende Middelfart.
Omvendt, så er området i Nr. Bjert et typisk fjernvarme-område, hvor en stor del af de fortrinsvis ældre parcelhuse er konverteret til fjernvarme. Det er en relativ ny udstykning, hvor der er installeret varmepumper i nyere, store huse.
- Vi forventer, at begge områder er nogle af de områder, hvor elbilerne kommer først, fordi de statistisk set ligger i den høje ende husstandsindkomstmæssigt. Så det er rigtig interessante data at arbejde med, siger Claus Urup.
Trefor El-net oplyser, at de to living labs allerede er aktive.
Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.