23948sdkhjf

Stiesdals SkyClean er opskalerings- og udrulningsklar

Stiesdal Fuel Technologies kunne i går vise sin nyudviklede teknologi SkyClean frem for fødevareminister Rasmus Prehn og Dansk Metals formand Claus Jensen.

På DTU Risø Campus står det 200 kW-anlæg, som nu netop er vist frem for minister og metal-formanden.

Stiesdal Fuel Technologies projekterer for tiden et 19 gange større, 2 MW automatiseret pilotanlæg, som er færdigt senere i år. Næste fase bliver et 20 MW produktionsanlæg, som selskabet håber at kunne indlede opførelsen af i 2022.

- Vi har en udviklingsparat teknologi med potentiale til at rykke afgørende ved landbrugets CO2-udledninger og faktisk også Danmarks samlede reduktions-scenarie frem mod 2030. For at det kan ske, er den politiske vilje er en nødvendig forudsætning, og det var meget positivt at konstatere stor opbakning fra fødevareministeren og formanden for Dansk Metal under besøget ved vores testanlæg, siger Henrik Stiesdal, CEO i Stiesdal A/S.

Teknologien i SkyClean bygger på en pyrolyseproces udviklet af DTU, hvor organisk affald fra land- og skovbrug omdannes til biokul, gas og olie ved opvarmning til en høj temperatur, uden at der er ilt til stede.

Fuld udrulning

En fuld udrulning af SkyClean-teknologien i Danmark vil betyde opførelse af lokale anlæg i alle egne af landet med et stort antal nye arbejdspladser til følge, heraf mange i landdistrikterne.

- Der skal investeres i mange nye løsninger, hvis vi skal indfri regeringens mål om 70 procent reduktion af CO2-udledningen i 2030. Samtidig er det vigtigt, at vi fastholder arbejdspladser i Danmark og udvikler dansk erhvervsliv. CO2-fangst er enormt vigtig for, at vi når den målsætning. Derfor er jeg meget interesseret i teknologier, der både kan skabe danske arbejdspladser og eksport, samtidig med at det mindsker CO2-udledningen, siger Claus Jensen, forbundsformand i Dansk Metal.

Eksperter fra Danmarks Tekniske Universitet og Aarhus Universitet har anslået, at landbruget kan reducere sin udledning af klimagasser med 50 procent ved hjælp SkyClean-teknologien. 

Langsigtede betingelser

Stiesdal er altså klar til at udrulle i stor skala, men for at vi for alvor kan få CO2-lagring med biokul til at rykke i Danmark, er det midlertid nødvendigt at der fra politisk hold bliver udstukket nogle langsigtede rammebetingelser, lyder det fra manden bag teknologien, Henrik Stiesdal.

- Med en rimelig tilskudsordning hvor der bliver givet et tilskud pr. ton CO2, som lagres i form af biokul, vil der automatisk opstå et marked. Når der er et marked, kommer der konkurrence mellem leverandørerne af teknologier til lagring af CO2, og konkurrencen skaber innovation og lavere priser, siger Henrik Stiesdal og fortsætter:

- Vi foreslår, at tilskuddet pr. ton CO2 starter på et niveau, som gør det muligt at bygge tidlige anlæg, der ikke vil være så konkurrencedygtige, for så at blive aftrappet i takt med, at teknologierne falder i pris ved industrialisering. Det er vejen frem for hurtig etablering af lovende klimaløsninger som SkyClean.

Sådan virker SkyClean

Kernen i SkyClean er en pyrolyseproces, hvor organisk affald fra land- og skovbrug omdannes til biokul, gas og olie ved opvarmning til en høj temperatur, uden at der er ilt til stede.

Tørt plantemateriale indeholder typisk ca. 50 procent kulstof, som planterne har hentet fra atmosfæren i form af CO2. Alt kulstoffet i affald fra land- og skovbrug kommer dermed også fra atmosfæren. Det gælder, uanset om affaldet er rent plantebaseret, eller om det er affald fra husdyrhold eller fødevareindustrien.

I pyrolyseprocessen omdannes halvdelen af kulstoffet i affaldet til biokul, mens den anden halvdel bliver til olie og gas. Biokul er et stabilt materiale, som kun nedbrydes meget langsomt, og den halvdel af kulstoffet, der bliver til biokul, er dermed effektivt fjernet fra atmosfæren.

Den halvdel af kulstoffet, der ikke bliver til biokul, kommer ud af pyrolyseprocessen som gas og olie. Gassen kan bruges som brændsel i varmeforsyningen og i industrien, og olien kan raffineres til brændstof til transportsektoren.

Kilde: Stiesdal A/S

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094