Ingen koldskål i Kolding: Ewii skærer 464 millioner af overskuddet
Ewii-koncernen har netop offentliggjort sit regnskab for 2020. Og det blev som ventet ikke helt så godt som regnskabet for 2019.
Det skyldes blandt andet fraværet af de gunstige økonomiske omstændigheder, der prægede 2019 – samtidig har selskabet haft fokus på at styre gennem corona, udvikle en ny strategi og styrke sin position som et forsyningssupermarked for fremtiden.
Tilfredsstillende trods alt
Da Ewii og CEO Lars Bonderup Bjørn sidste år offentliggjorde regnskabet for 2019 – det bedste nogen sinde – var der til direktørens store skuffelse ikke mange, der kippede med flaget. Selv fejrede han det med koldskål og mavebøjninger med sønnike samt en selv-komponeret sang.
I år er der altså ikke koldskål på bordet – men det betyder ikke, at regnskabet for 2020 ikke er tilfredsstillende. Både bestyrelse og ledelse udtrykker deres tilfredsstillelse i et år, hvor fokus ikke har været på bundlinjen.
- Bundlinjen er altid vigtig, men udviklingen af vores position til fremtiden har været det store fokus i 2020, fortæller Lars Bonderup Bjørn.
Fravær af omstændigheder
Ewii ramte en bundlinje i 2020 på 51 millioner kroner mod 516 millioner i 2019.
At overskuddet ville tage et dyk kommer ikke bag på Lars Bonderup Bjørn. Til regnskabsåret 2019 hørte nemlig et væld af gunstige omstændigheder, som alene hørte det regnskabsår til.
Frasalget af Ewii Mobility og gaskunderne i Ewii Energi gav en indtægt på 17 millioner kroner. Aktiemarkederne i 2019 lå usædvanligt højt, og Ewii-koncernens datterselskaber, Ewii Invest I og II, der forvalter koncernens formue, endte derfor med et overskud på 267 millioner kroner. Samtidig fik Trefor Varme godkendt en ansøgning om forrentning af indskudskapitalen, hvilket påvirkede resultatet positivt med 246 millioner kroner.
I efteråret 2020 kunne Lars Bonderup Bjørm da også fortælle, at Ewii Koncernen ganske vist lå foran budgetterne, men at overskuddet ikke ville blive i nærheden af overskuddet i 2019 – hvis der dog overhovedet blev noget overskud.
- Havde du spurgt mig for en måned siden ville jeg have sagt, at vi fik underskud. Corona har påvirket aktieporteføljen. Derfor kan jeg også først sige den 31. december, hvordan det går. Men det kan godt være, at vi er trillet rundt, sagde Lars Bonderup Bjørn i efteråret.
Hvad direktøren havde forventet eller nok nærmere håbet på på bundlinjen, vides ikke, men sorte tal er der da.
Fyldt meget
2020 har ikke kun budt på levering af el, vand og varme til forbrugerne. En ny strategi har været omdrejningspunktet – ligesom coronakrisen har fyldt meget.
- 2020 har vi brugt på at udvikle en ny strategi for koncernen. Vi har haft nogle store driftsforstyrrelser midt i corona-krisen, men er overordnet stolte af at have leveret driftssikkert el, vand og varme til de mange pludselige hjemmekontorer, og over at have kunnet give danskerne hurtigt fibernet og bredbånd til møderne på Zoom og fredagsfilmen, siger Lars Bonderup Bjørn og tilføjer:
- Corona-krisen har fyldt meget i 2020, men samtidig har vi hele tiden nysgerrigt stillet os selv spørgsmålet: Hvad kommer efter krisen? For os har svaret været, at den grønne omstilling skal gennemføres hurtigt, også selvom vi har haft en pandemi.
Forventet udvikling
For fremtiden vil den nye strategi stadig komme til at fylde en del.
- 2021 bliver et år præget af udviklingen af ny strategi for koncernen og et deraf følgende omfattende investeringsprogram, skriver Ewii i sin årsberetning.
Ved årsregnskabets afslutning har Ewii spottet flere ukendte effekter af Covid-19-pandemien, herunder særligt risikoen for konkurser blandt kunder.
- Vi vurderer dog, at hensættelsesniveauet matcher et realistisk udfaldsniveau, skriver Ewii i årsrapporten.
Koges det ned til kroner og ører forventer koncernen et resultat i spændet 0-20 millioner kroner - på plussiden.