23948sdkhjf

Rambøll lander vand-ordre på mere end 100 millioner kroner

Sammen med SkyTEM, Aarhus Universitet og en lokal partner skal Rambøll kortlægge grundvandsforholdene i Californien.

Det drejer sig om et areal, der er halvanden gange så stort som Danmak.

Kortlægningsresultaterne skal hjælpe med at gøre vandforsyningen i det tørkeprægede Californien mere bæredygtig. 

- Det er et meget spændende og vigtigt projekt, som vi er rigtig stolte af at have vundet. Selv i et moderne samfund som det californiske er en sikker vandforsyning ikke længere en selvfølge, og myndighederne derovre sætter derfor stor pris på, at vi kan bidrage med vores store viden og erfaring om geofysik og grundvandsforhold, siger Søren Hvilshøj, direktør for Rambølls internationale enhed for rådgivning om vandressourcer i en artikel på Rambølls hjemmeside.

I Californien rinder drikkevandet nemlig ikke altid så let og ubesværet, som vi er vant til på vores breddegrader. Faktisk oplever verdens femtestørste økonomi jævnligt lange tørkeperioder, hvilket lægger et voldsomt pres på de store vandreservoirer, som ellers udgør den primære kilde i vandforsyningen. I takt med, at vandspejlet i vigtige reservoirer har nærmet sig kritiske lave niveauer, er behovet for en sikker og stabil grundvandsbeholdning øget. 

Derfor har Californien indført ’The Sustainable Groundwater Management Act’, som er en lovgivning, der pålægger en række distrikter at lægge bindende planer for bæredygtig håndtering af grundvandet. 

Med helikopter og digital tvilling

Lovgivningen og planerne for bæredygtig håndtering af grundvandet kræver data om undergrunden. Og det er her, det Rambøll-ledede konsortium kommer ind i billedet. 

De skal kortlægge de vigtigste grundvandsområder fra luften og kombinere denne kortlægning med eksisterende data i en samlet 3D-model, en såkaldt ’digital tvilling’, der så skal tjene som grundlag for de bæredygtige grundvandsplaner, fremgår det af artiklen. 

Selve projektet kommer til at foregå på den måde, at helikoptere påmonteret en sofistikeret geofysisk undergrundsscanner fra SkyTEM vil flyve over de vigtigste grundvandsområder i Californien. Eksperter fra Rambøll, Århus Universitet og den lokale rådgiver GEI vil så analysere data fra helikopterscanningerne, samkøre dem med eksisterende data og på den baggrund bygge den digitale tvilling, der vil afspejle både geologien og grundvandsforholdene. 

- Vi kommer til at dække et område på over 70.000 kvadratkilometer, altså over halvanden gange Danmarks størrelse. Det giver os datasæt på regional skala som grundlag for en digital model af de hydrogeologiske forhold, siger Max Halkjær, ekspert i grundvandsanalyse hos Rambøll. 

Eksportsucces i tråd med Vandvisionen

Projektet kommer til at vare op til fem år og er en foreløbig milepæl for den danske eksportindsats på området.

Siden 2016 har det offentligt-private eksportsamarbejde Water Technology Alliance (WTA), der er forankret i Udenrigsministeriet, nemlig arbejdet målrettet og struktureret for at fremme dansk vandteknologi og -knowhow i blandt andet Californien.

Samarbejdet har indtil nu banet vejen for flere mindre ordrer, men oplever altså nu en foreløbig kulmination med den aktuelle ordre, der har en samlet pris på over 100 mio. kr.

- Dansk vandteknologi og ekspertise er med i front, når der skal handles på de bæredygtige ambitioner rundt om i verden. Det viser Rambøll med denne ordre. Eksporten skal genstartes efter coronakrisen. Her er Water Technology Alliance et glimrende eksempel på en succesfuld eksportindsats, som er bundet sammen på tværs af myndigheder, forsyninger og erhvervslivet, siger Udenrigsminister Jeppe Kofod.

Ordren til det danskledede konsortium flugter også fuldstændig med ’Vandvision 2025’, udviklet af Danva, Dansk Miljøteknologi, Dansk Industri og Miljøministeriet, der har en ambition om at fordoble eksporten af vandteknologi og skabe 4.000 nye arbejdspladser inden for branchen. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125