Olie-gas-selskabs havneaktiviteter i Esbjerg skal være CO2-neutrale inden 2025
Endnu et skridt mod at reducere udledningerne fra den danske Nordsø-produktion af olie og gas blev taget, da Esbjergs Borgmester Jesper Frost Rasmussen og direktør for TotalEnergies’ Nordsøaktiviteter i Danmark, Philippe Groueix, sammen lancerede ambitionen om at gøre TotalEnergies’ forsyningsbase CO2-neutral inden 2025. Det vil samtidig bidrage til Esbjergs ambitiøse mål om at blive en CO2-neutral kommune inden 2030.
- TotalEnergies har en klar ambition om at bekæmpe de globale klimaforandringer og fortsætte reduktionen af vores CO2-aftryk. Målet om en CO2-neutral forsyningsbase er endnu et væsentligt skridt på vejen mod at reducere vores udledningerne med 400-500 ktons CO2 frem mod 2030, og samtidig bidrager vi til, at vores hjemby Esbjerg kan opfylde sine ambitiøse klimamål, siger Philippe Groueix, Managing Director for TotalEnergies’ danske Nordsø operation i en pressemeddelelse.
TotalEnergies’ base og lager på Esbjerg havn er et logistisk knudepunkt, hvorfra der årligt håndteres 100.000 ton gods, når alt fra reservedele til forplejning sendes med skib til og fra virksomhedens platforme i den danske del af Nordsøen.
For at indfri ambitionen om en CO2 neutral base, arbejder TotalEnergies tæt sammen med kerneleverandører i virksomhedens forsyningskæde, og er nøglespillere Esbjerg Havn samt NorSea, som opererer forsyningsbasen.
- Det er et fælles ansvar af løse klimaudfordringen, og det kan kun lade sig gøre gennem samarbejde og fælles løsninger. Jeg er stolt over, at vi sammen med vores partnere på havnen i Esbjerg, har lavet en konkret reduktionsplan, så forsyningsbasen bliver CO2 neutral i 2025. Vi har identificeret og testet en række løsninger, men det vil kræve innovation og nytænkning for at komme helt i mål, siger Philippe Groueix.
80 procent af den samlede CO2 reduktion opnås gennem den grønne landstrøm, som Esbjerg Havn har installeret, og som betyder, at alle forsyningsskibe fremover kan drives på strøm, når de ligger ved kajen istedet for at benytte skibets motor. De resterende 20 procent reduktion skal genereres fra bygninger og maskiner, der anvendes til havneoperationen.
Bidrag til Esbjergs mål som CO2 neutral Kommune
Esbjerg Kommune vil være CO2-neutral i 2030, og arbejder sammen med byens erhvervsliv for at opfylde målsætningen. Borgmester Jesper Frost Rasmussen er begejstret for TotalEnergies ambition om en CO2 neutral base og ser frem til at kunne bruge erfaringer herfra i resten af havnen, som er ejet af kommunen.
- I Esbjerg Kommune har vi forpligtet os til at ville den grønne omstilling, og vi kan kun nå i mål med hjælp fra vores erhvervsliv. Det er stærkt at se, at TotalEnergies, Esbjerg Havn og NorSea går sammen om en markant målsætning, der vil fjerne alle udledninger fra TotalEnergies’ forsyningsbase. Det er min forhåbning, at erfaringerne og løsninger fra TotalEnergies’ forsyningsbase kan være til inspiration for de mange andre virksomheder, som arbejder for, at vi sammen kan blive CO2-neutrale i 2030, siger Jesper Frost Rasmussen.
Hele kæden bidrager
Baseoperatør NorSea, som leverer både bygninger og drift af lager og læsning af skibe, er en afgørende medspiller i ambitionen om at blive CO2-neutral. NorSea arbejder blandt andet med at reducere udledning fra lagerbygninger og indføre el-drevne gaffel-trucks og kraner. De har allerede indført affaldssortering og energibesparende tiltag overalt i bygninger, ligesom biodiesel bliver testet.
- Det handler i høj grad om indstilling og om at ville finde den bæredygtige løsning i alt, vi foretager os. Det er en udfordring, men også meget motiverende at kunne støtte vores partneres ambition om bæredygtige løsninger og samtidig levere vores ekspertise og høje sikkerhed, hvilket ligger helt i tråd med vores egne ambitioner, siger Jesper Høj-Hansen, CEO NorSea.
TotalEnergies og NorSea har på nuværende tidspunkt sikret, at halvdelen af gaffeltrucks kører på el og tester forskellige større elektrificerede gaffel-trucks.