23948sdkhjf

Nyt gigantisk spildevandsprojekt møder modstand

Der forventes modstand til et åbent hus-arrangement i Hørsholm den 18. august. Til arrangementet skal borgerne informeres om et projekt, hvor fire kommuners spildevand potentielt skal samles et sted

Der forventes modstand til et åbent hus-arrangement i Hørsholm den 18. august. Til arrangementet skal borgerne informeres om et projekt, hvor fire kommuners spildevand potentielt skal samles et sted.

Bekymringen er stor hos en gruppe borgere i Hørsholm.

- Det, der bekymrer mig allermest, er, at vi skal kaste en milliard skattekroner efter et anlægsprojekt, som der ikke er behov for.

Sådan siger Dorte Holst, der er talsperson for en borgergruppe, til TV 2 Lorry.

I kommunen overvejer man at få bygget et nyt, stort renseanlæg. Projektet kaldes Fælles Renseanlæg Øresund, og planen er at anlægget skal opføres på en mark vest for Helsingørmotorvejen.

Det har fået en række naboer til at etablere "Borgergruppen mod det nye rensningsanlæg".

- Selvom vi har dissekeret alle Novafos' rapporter, kan vi ikke se logikken i et nyt renseanlæg. Tværtimod. Det er billigere at beholde og videreudvikle de eksisterende anlæg. Det er også grønnere. Så jeg synes på alle måder, at det her er en ommer, siger Dorte Holst.

Planen er, at otte eksisterende renseanlæg beliggende i Allerød, Furesø, Hørsholm og Rudersdal skal omdannes til pumpestationer og bassiner. De skal pumpe spildevandet ind til det nye store fællesanlæg, som så skal opføres i Hørsholm.

Modsat borgerne, mener vandselskabet Novafos, at det er en god idé.

- Det er jeg så ikke enig med borgergruppen i, at det nye anlæg ikke er grønnere og billigere. men det kan jo bero på misforståelser, i forhold til hvordan vi skal læse de her rapporter, som er blevet udarbejdet, siger spildevandschef i Novafos, Jane Britta Madsen.

Men Dorte Holst og de andre borgere frygter, at et fælles renseanlæg vil koncentrere al lugt og larm i deres nabolag - og ødelægge naturen.

- I hele anlægningsperioden vil det jo få den konsekvens, at det bliver besværligt at komme omkring i vores by. Når anlægget så er bygget, så vil det jo for altid have forandret et kulturhistorisk og naturskønt område. Det ville jeg være rigtig ked af, siger hun.

Hos Novafos er man ikke overrasket over borgernes modstand.

- Jeg tænker, at borgerne reagerer, som vi forventede, at de ville reagere. Det er meget naturligt, at de gerne vil høres, og vi skal jo have et borgermøde lige om lidt, netop så vi kan komme i dialog. Vi forsøger jo at finde alle de sten, der skal vendes, inden vi begynder at bygge, og jeg synes jo, at vi har gjort et godt grundarbejde, men jeg håber jo på at kunne inddrage borgerne, så de kan hjælpe med at finde de sten, vi ikke har vendt endnu, siger Jane Britta Madsen.

Selvom det kan medføre nogle ulemper, så mener spildevandschefen, at der er behov for et nyt fælles anlæg.

- Vi er blevet bedt om at lave en effektiv og robust rensestruktur for fremtiden. Det her nye moderne renseanlæg er den miljømæssigt bedste løsning. Det er også den løsning, der bidrager mest til den grønne omstilling, og derudover så er det også den billigste løsning, forklarer Jane Britta Madsen.

Novafos har købt grunden, som anlægget efter planen skal opføres på, og man er nu i gang med en plan- og miljøvurdering.

Beslutningen træffes i 2023

Med planen om et fælles renseanlæg kan færre borgere samlet set blive påvirket af generne fra renseanlæggene. Det giver anledning til at spørge Dorte Holst, om ikke det faktum gør et nyt renseanlæg til en god løsning. Til det svarer hun:

- Det synes jeg ikke er et argument, fordi de eksisterende renseanlæg har ligget der i meget lang tid, så de folk, der har købt huse og lejligheder omkring de eksisterende renseanlæg, de har kendt præmissen. Det her er noget helt nyt, som kommer til at påvirke rigtig rigtig mange borgere i den her kommune, og det er ikke fairplay, siger Dorte Holst.

Først i 2023 tages der endelig beslutning om det fælles renseanlæg. Men indtil da lever håbet videre om at få nedlagt projektet hos borgergruppen.

- Jeg håber på, at vi som borgergruppe kan få rusket op i folk, der bor i Hørsholm og præge vores kommunalbestyrelse, som skal tage en politisk beslutning i 2023 til at sige "nej tak, det skal vi ikke", afslutter Dorte Holst.

Torsdag den 18. august afholdes et åbent hus-arrangement, hvor man kan blive klogere på planerne for det nye fælles renseanlæg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112