23948sdkhjf

Strandmøllen vil producere brint og varme i Sverige

Gasleverandøren Strandmøllen er med i et omfattende brintprojekt på den anden side af Øresund. Projektet skal sætte skub i den bæredygtige transport for tunge køretøjer – samtidig vil der blive produceret varme til boligselskabet Ljungbybostäder.

Det er er Strandmøllens første brintanlæg i Sverige. Det er en del af et omfattende brintprojekt, hvor også Ljungby Kommune, Ljungby Energi, boligselskabet Ljungbybostäder og brændstofleverandøren PS Energi deltager.

Strandmøllens brintanlæg forventes at stå klar i 2023 og er netop bevilget investeringsstøtte af Klimatklivet.

Brintanlægget kommer til at ligge tæt på de trafikale hovedårer E4-motorvejen og Rute 25. Her vil PS Energi installere en brinttankstation, hvorfra Ljungby Kommunes brintskraldevogne og brintbiler skal forsynes.

Overskudsvarme til fjernvarme

Brint til transport er stadig på vej mod et gennembrud i Sverige, hvor det endnu ikke er lige så udbredt som i Danmark og Tyskland. For at sikre udbud og efterspørgsel indledningsvist har samarbejdspartnerne derfor været fælles om at planlægge hele forsyningskæden i detaljer, og undervejs fandt man potentiale i et andet anvendelsesområde.

Strandmøllen kommer til at producere brint via elektrolyse af vand og vil i den forbindelse anvende lokalt produceret strøm fra Ljungby Energi, som vil komme fra vindmøller og solcelleanlæg.

Brintproduktionen danner store mængder varme og den vil boligselskabet Ljungbybostäder effektivt drage nytte af. Ljungbybostäder vil nemlig udnytte overskudsvarmen fra brintproduktionen og forsyne et af sine nye boligområder med lavtemperatur fjernvarme.

Boligområdet opvarmes således på en klimavenlig og energieffektiv måde, og samtidig er ingen ressourcer i Strandmøllens brintproduktion spildt. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094