23948sdkhjf

E.On og Vestforbrænding går efter at konvertere det samme område

Vestforbrændings bestyrelse med repræsentanter fra de 19 ejerkommuner godkendte i sidste uge et tilbud til Frederikssund Kommune om at omlægge varmeforsyningen fra olie og naturgas til grøn fjernvarme i de dele af Frederikssund, der i dag varmes op af netop olie og naturgas. Konverteringen vil også omfatte forsyningen af byudviklingsprojektet Vinge. 

E.On har snøren ude efter nøjagtigt det samme område. Helt konkret drejer det sig om at hente nye 2.766 kunder hvor af 2.467 er parcelhuse.

Overskudsvarme og varmepumpe

E.On har siden 2005 leveret fjernvarme til Frederikssunds borgere fra varmeværket på adressen Løgismose 1. Det har dog kun været den nordlige del af byen, da den sydlige del af Frederikssund by har været udlagt til gas. Men det er E.On altså klar til at lave om på nu.

- Det er E.Ons ambition at gøre fjernvarmen helt fossilfri, og vi er allerede godt i gang, fortæller Bjørk Paamand Olsen, der er ansvarlig for E.On Varme og fortsætter:

- Siden 2010 har vi reduceret CO2-udledningen på den eksisterende fjernvarme med mere end 50 procent, og i 2020 kom over 75 procent af E.Ons fjernvarme fra grønne varmekilder.

I dag er over halvdelen af varmen fra E.On lokalt produceret overskudsvarme fra Haldor Topsøe, som E.On har haft et samarbejde med i knap 10 år. Med udvidelsen af fjernvarmenettet i Frederikssund kan endnu mere overskudsvarme fra Haldor Topsøe blive sendt ud til endnu flere kunder.

E.On er desuden i dialog med flere andre virksomheder i Frederikssund om udnyttelse af lokal overskudsvarme, blandt andet Novafos – det tidligere Frederikssund Rensningsanlæg. E.On har sammen med Novafos har søgt kommunen om tilladelse til at bygge en 2,5 MW varmepumpe med spildevand som varmekilde. Varmepumpen vil kunne gøre næsten hele fjernvarmeproduktionen i Frederikssund uafhængig af naturgas.

Vestforbrænding og overskudsvarmen

Hos Vestforbrænding, der altså også gerne sender varmen ud til de resterende dele af Frederikssund og Vinge, er også overskudsvarmen en del af set-uppet.

Den nye forsyning bliver primært baseret på overskudsvarme fra virksomheder i Frederikssund. På længere sigt vil affaldsvarme fra Vestforbrænding i Glostrup samt store og effektive varmepumper i det samlede fjernvarmesystem også forsyne Frederikssund med fjernvarme.

- Med projektet udnytter vi overskudsvarmen fra lokale virksomheder. På den måde kan vi nedbringe klimabelastningen markant og samtidig bane vejen for en sammenhængende og bæredygtig energiforsyning på tværs af kommunegrænser. Projektet vil være et vigtigt skridt mod CO2-neutral energiforsyning i Vestforbrændings ejerkommuner ved at udrulle markant mere fjernvarme i hovedstadsområdet og udnytte varmen fra CO2-fangst samt overskudsvarme fra virksomhederne, siger Ole Bondo Christensen. 

Vestforbrænding har indgået et såkaldt Letter of Intent med virksomheden Haldor Topsøe om overskudsvarme og håber på sigt at få indgået overskudsvarmeaftaler med andre store virksomheder i området.

Afventer kommunen

Frederikssunds Kommune har altså modtaget en ansøgning fra begge parter om konvertering af det samme område. 

Kommunen afgør snart hvilket selskab, der fremover skal stå for fjernvarmen i den sydlige del af Frederikssund by og Vinge.

E.On fortsætter dog med at levere varme til den nordlige del af byen – uanset hvilken varmeforsyning, kommunen beslutter i de øvrige områder.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097