23948sdkhjf

Ny undervandsrobot testes på land: Fjerner begroninger på havmøllefundamenterne

I en ståltank på havnen i Esbjerg svømmer der i disse dage en robot rundt.

Den er kernen i innovationsprojektet ACOMAR, hvor flere partnere samarbejder om at fjerne marine begroninger fra offshore strukturer på en mere bæredygtig og besparende måde. 

- Marine begroninger gror på alt, vi sætter ud i vandet. Det gør, at overfladerne på offshore strukturer, for eksempel et vindmøllefundament, bliver større, og dermed øges belastningen. Derfor skal det renses af, så strukturerne kan holde længere, siger Jesper Liniger, assistant professor ved Aalborg Universitet og tilføjer:

- Robotten virker lidt som den robotplæneklipper, vi kender hjemme fra baghaven. Den skal selv kunne kastes ud i vandet, og skal selv kunne navigere hen til strukturen, hvor den automatisk skal rense den marine begroning af med højtryksrens, siger Jesper Liniger. 

Jesper Liniger er sammen med en række partnere ved at teste robotten i et bassin på land, før at den skal til videre test i et rigtigt offshore-miljø. 

Erstatter manuelle afrensninger

Hos SubC Partner, hvor robotten i øjeblikket testes, har man store forventninger til robotten, der kan erstatte de manuelle afrensninger, der hidtil er benyttet offshore. 

- Markedet er stort, da der globalt set produceres offshore energi over hele kloden. Hidtil har vi stort set udelukkende arbejdet i vores egen baghave i Nordsøen. Vi modtager nu uopfordrede forespørgsler fra både Asien, Afrika, Brasilien og Den Mexicanske Golf, via både operatører og ejere af installationerne. Dette vidner om, at det reelt er et meget stort problem, siger Eva Thrane Jensen, projektingeniør ved SubC Partner. 

Projektet involverer udover SubC Partner og Aalborg Universitet også Siemens Gamesa, TotalEnergies, Mati2ilt og Sihm Højtryk. Energy Cluster Denmark faciliterer projektet. 

I forlængelse af testfasen på land forventer partnerne i ACOMAR at teste robotten i et autentisk miljø offshore i august 2022. 

Om projektet

  • Partnerne i dette projekt vil udvikle og demonstrere en undervandsrobot, ACOMAR - Auto COm-pact MArine growth Remover, som skal øge automatisering i forbindelse med fjernelse af marine-begroning på offshore strukturer.
  • Målet er, at løsningen skal sikre en kosteffektiv og CO2-reduce-rende proces i forhold til nutidens manuelle løsninger.
  • Projektet er støttet af Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) med 15 mio. kroner. 

Kilde: Energy Cluster Denmark

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.129