23948sdkhjf

Startup renser sig til succes på fjernvarmeværker og i fiskeopdræt

FoulingCure i Vejle har med Elforsk-støtte udviklet et aggregat, der fjerner skidt og snavs fra pladevarmevekslere. Opfindelsen sælges til fjernvarmeværker og affaldsenergianlæg – og et boomende marked for landbaseret opdræt af bl.a. laks og kingfish.

Det skriver Elforsk i en artikel på sin hjemmeside

FoulingCures niche handler om temperaturregulering, der består af en række komponenter – herunder pladevarmevekslere, der flytter varme/kulde fra én væske til en anden. Udfordringen er, at pladevarmevekslerne gror til i snask på grund af højt næringsindhold i vandet i kombination med optimale ilt og temperaturforhold.

Pladevarmevekslere skal med jævne mellemrum renses for ’fouling’, og det kan være noget bøvl, hvad enten pladevarmeveksleren gør gavn ved fiskeopdræt eller på et biomassefyret kraftvarmeværk, hvor snasket består af biofilm, partikler, askerester og andre irriterende elementer. 

FoulingCure har med støtte fra ELFORSK testet et patenteret anti-foulingsystem på Verdos kraftvarmeværk i Randers, ligesom der med støtte fra Dansk Fjernvarme er hentet driftserfaringer på et flisfyret værk hos Aabenraa-Rødekro Fjernvarme.

– Vi kan bygge vores anlæg på pladevarmevekslere - på tværs af fabrikanter - og tage en delstrøm ud. Denne væske benytter vi til at spule snavs væk uden at skille vekslerne ad. FoulingCure systemet spuler skidtet væk samtidig med at vekslerne opretholder fuld ydelse, og det sparer anlægsejerne for store mængder energi, tid og penge, fortæller Steen Petersen fra FoulingCure, der for nylig har etableret udstyr på et affaldsenergianlæg drevet af Energnist i Esbjerg.

Anti-foulingsystemer forhindrer urenheder i at gro fast på pladerne i en løbende renseproces. Dermed bibeholdes en høj varmeeffektivitet, ligesom behovet for driftsstop og årlig service/renovering mindskes. Kraftvarmeværker med røggaskondensering kan dermed spare brændsler og producere mere el og fjernvarme/-køling.

– Vi holder rent, mens vores kunder koncentrerer sig om at producere energi… eller fisk, siger Steen Petersen, der har kig på kunder til det hastigt voksende marked for opdræt af friske fisk bl.a. i Danmark, Norge, Holland og varme lokaliteter som Saudi-Arabien og USA.

Lakseopdræt og king fish

Opdræt af arter som laks og yellowtail kingfish boomer i bassiner på land mange steder i verden, hvor der er kraftig efterspørgsel på friske råvarer bl.a. til sushi-restauranter. Fiskeopdræt kan foregå overalt, hvor der er bare lidt vand. Vandet recirkuleres og skal holdes rent og fastholdes på et ønsket temperaturniveau for at sikre, at fiskene forbliver sunde og raske.

Velfungerende temperaturreguleringssystemer er derfor alfa og omega for fiskeopdrætterne, og det marked har den lille Vejle-virksomhed FoulingCure fået øje på. Dele af industrien har også fået øje på FoulingCure:

– I 2021 var vi til Akvakulturmesse i Norge og oplevede en enorm interesse for vores teknologi. Den kan være med til at gøre fiskeopdræt mere rentabel bl.a. ved ikke at bruge unødig energi, siger civilingeniør Steen Petersen, der stiftede FoulingCure sammen med en anden erfaren erhvervsmand, ingeniør Carsten Christiansen, i januar 2020.

Meget tyder på, at et større gennembrud er nært forestående:

– I januar har vi installeret FoulingCure på et landbaseret fiskeopdrætsanlæg i Holland, hvor de opdrætter yellowtail kingfish, og i Skotland på et anlæg med udklækning og opdræt af små laks til udsætning i havbrug, siger Steen Petersen og oplyser, at erfaringerne med teknologien nu er så gode og dokumenterede, at det danske firma i februar er inviteret til kontraktforhandlinger om yderligere otte anlæg.

Teknologien fra FoulingCure er en af en række cases i F&U-publikationen Energi21, der er udgivet af Innovationsfonden, EUDP og ELFORSK, der administreres af Dansk Energi.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.118