23948sdkhjf

Stikprøve afslører klima-negative solpaneler på det danske marked

Forskere på Aalborg Universitet har i en undersøgelse kigget nærmere på den positive klimaeffekt af typer af solpaneler, der kan købes i Danmark. .

I alt har forskerne haft tolv typer under lup.

Resultatet er ret nedslående, når man tager de klimavenlige briller.

Kun seks af solpanelerne har en tydelig positiv klimaeffekt. Det fortæller Kai Kanafani, der er adjunkt på BUILD Instituttet på Aalborg Universitet, til Avisen Danmark.

- Selv hvis de vender helt perfekt, altså stik syd, er CO2-aftrykket fra produktionen ofte så stor, at den klimagavnlige effekt ved at producere grønt strøm ikke kan nå at gøre klimaaftrykket positivt i løbet af solcellernes forventede levetid, siger han.

Undersøgelsen afslørede også, at det er vidt forskelligt, hvor mange år de tolv typer af paneler skulle producere strøm, før CO2-regnskabet blev positivt. Det bedste panel skulle kun producere i tre år, mens det mindst klima-positive skulle producere grøn strøm i 48 år, før produktions-udledningen af CO2 var indhentet.

I gennemsnit ville de tolv typer af paneler skulle producere i 25 år, før klima-regnskabet blev grønt.

Kai Kanafani understreger dog over for avisen, at resultatet ikke nødvendigvis er repræsentativt for det samlede solcellemarked. Det skyldes, at vi i Danmark importerer rigtig mange forskellige typer af solceller, og at forskerne kun har kigget på tolv af dem i en stikprøvekontrol.

Læs mere om: AAU
Kommenter artiklen (4)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.121