Klumme: Solvarme – en vigtig brik i fjernvarmeforsyningen
Stadig flere varmeværker har fået øjnene op for, at solvarme er en konkurrencedygtig og stabil varmekilde, som sikrer mod stigende energipriser i fremtiden og reducerer en potentiel forsyningsusikkerhed.
Mere end 20 års erfaring med solvarme fra varmeværker i Danmark har bevist, at teknologien fungerer i praksis, og at den har en lang levetid med minimale drifts- og vedligeholdelsesomkostninger. Mange af de anlæg, der er opført igennem de seneste år, har også bevist, at solvarme allerede i dag med de nuværende energipriser er fuldt ud konkurrencedygtig med naturgas og biomasse, og at den endda kan medvirke til at reducere varmeprisen.
Solvarme spiller godt sammen med langt de fleste energikilder, der anvendes på varmeværker i Danmark, herunder decentral kraftvarme med naturgas, halm og flis. Desuden bidrager solvarme positivt til at øge fleksibiliteten i energisystemet i kraft af de varmelagere, som følger med solvarmeanlæggene. Specielt de store solvarmeanlæg med sæsonlagere, som allerede afprøves og testes, giver en betydelig fleksibilitet i forhold til nedregulering af elmarkedet, ved at kombinere varmelagerne og solvarmeanlæggene med varmepumper.
Vi har dermed i solvarmen en teknologi til rådighed, som er en af de lavest hængende frugter i omstilling til vedvarende energi i fjernvarmeforsyningen, og som kan sikre fjernvarmekunderne en lav og stabil fjernvarmepris – på både kort og lang sigt. Solvarme bør derfor blive en væsentlig brik i den fremtidige fjernvarmeforsyning i Danmark.
Den positive udvikling med solvarmeanlæg til fjernvarmeværkerne ser ud til at fortsætte i 2012, efter at markedet stagnerede i 2011 med 46.000 m2 installeret solfangerareal mod 51.000 m2 installeret i 2010. For at sikre den bedst mulige udnyttelse af solvarme i fjernvarmeforsyningen til gavn for fjernvarmekunderne kræves det dog, at hastigheden for udbredelse af solvarme sættes i vejret. Mulighederne for at udnytte solvarme i fjernvarmeforsyningen kan nemlig øges betydeligt.
For at udnytte potentialet er det derfor nødvendigt, at både fjernvarmeforsyningsselskaberne, fjernvarmebranchen og regeringen prioriterer solvarme og giver solvarme den fornødne fokus og de rigtige rammebetingelser. Sker dette ikke, risikerer vi at overse en lavt hængende frugt til fordel for dyre energikilder i vores omstilling af energisystemet til vedvarende energi, hvilket i sidste ende bliver dyrt for fjernvarmekunderne.