Nyt forskningsprojekt: Fremtidens lokalsamfund leverer selv grøn energi
Et nyt EU-støttet forskningsprojekt, der er ledet af Aalborg Universitet, vil hjælpe med etablering af energiøer i lokalsamfund i både Europa og Indien.
Lokalsamfundenes behov for elektricitet, varme, vand, affald og transport er stort. Formålet med projektet er at gøre lokale energikilder CO2-neutrale ved at udnytte de i forvejen tilgængelige kilder til vedvarende energi mere optimalt i lokalområderne.
Den grønne energiomstilling kræver, at vi inddrager borgerne for at lære, hvordan deres adfærd kan være med til at sætte skub i processen med at finde praktiske løsninger, der er tilpasset energiforbruget. Birgitte Bak Jensen, professor og koordinator i Sustenance-projektet fra Institut for Energi på Aalborg Universitet.
Ved at integrere teknologiske løsninger såsom intelligent styring, batterilagring og energibalancering vil forskerne sikre en høj grad af fleksibilitet i den grønne energiforsyning. De effektivt integrerede energiløsninger vil være med til at øge andelen af lokale vedvarende energikilder og dermed bidrage til den grønne energiomstilling.
Det skriver Aalborg Universitet i en pressemeddelelse.
Hovedformålet med forskningsprojektet ved navn H2020 Sustenance er via bæredygtige energisystemer at sikre en grøn omstilling i lokalsamfund, hvor borgerne er en vigtig nøgle til projektets succes.
- Den grønne energiomstilling kræver, at vi inddrager borgerne for at lære, hvordan deres adfærd kan være med til at sætte skub i processen med at finde praktiske løsninger, der er tilpasset energiforbruget. Målet er også at sikre en pålidelig energiforsyning i en tid med stigende forbrug af vedvarende energikilder, som også kan være ustabile, fortæller professor og koordinator i Sustenance-projektet Birgitte Bak Jensen fra Institut for Energi på Aalborg Universitet.
De nye energiløsninger vil blive testet af lokalsamfund på forsøgssteder i Danmark, Holland og Polen foruden udvalgte landdistrikter i Indien.
Sustenance-projektet
Sustenance blev lanceret i juli 2021 og løber i 42 måneder.
Det har et budget på 3.8 millioner euro fra Horisont 2020, der er EU's rammeprogram for forskning og innovation, foruden midler fra Institut for Videnskab og Teknologi (DST) under Indiens regering.
Konsortiet, der koordineres af Aalborg Universitet, består af 21 modtagere fra fire lande.
Kilde: Aalborg Universitet
En holistisk tilgang
To af de udvalgte forsøgsområder i Indien er i landdistrikter, hvor brugen af lokale mikro-elnet vil sikre strømforsyningen til vandpumpning, madlavning og opladning af e-rickshaws til transport af skolebørn. Dette vil forbedre dagligdagen for kvinder og børn.
- Vi har i Sustenance-projektet en holistisk tilgang. Det skal forstås på den måde, at vi både ser på den grønne omstilling og de konkrete teknologiske løsninger, der skal til for at skabe forandringen. Samtidig tager vi hensyn til de menneskelige, markedsmæssige, lovgivningsmæssige og miljømæssige problemstillinger, der skal sikre, at Sustenance implementerer realistiske løsninger, som kan bane vejen for, at andre borgere og samfund følger trop, forklarer professor Birgitte Bak Jensen fra Institut for Energi på Aalborg Universitet.
Redaktionen/hsm