Stor forskel på prisstigninger for energi til opvarmning
Mange har allerede mærket den stigende inflations effekt på el- og varmeregningen i løbet af 2022. Hvor meget regningen er vokset afhænger dog af, hvilken energiform man opvarmer sin bolig med.
Samlet set er forbrugerens pris, den pris husholdningerne betaler for en vare eller en tjeneste inkl. afgifter mv., på elektricitet, gas og andet brændsel steget med 46,8 procent fra august 2021 til august 2022. I denne priskategori finder vi både elektricitet, gas, flydende samt fast brændsel og fjernvarme.
Det oplyser Danmarks Statistik i en pressemeddelelse.
Gas er steget mest
Opvarmer du din bolig med gas, kan der være god grund til at finde hjemmeskoene og sweatrene frem, i takt med at temperaturen uden for daler. Prisen på gas, hvilket omfatter både natur- og by- samt flaskegas, er nemlig steget 142,6 procent det seneste år. Det er klart den største årlige stigning inden for de forskellige typer af energi.
- Stigningen er båret af natur- og bygas, som i august havde en årsstigning på 150,1 procent, mens prisen på flaskegas trækker den samlede stigning på gas lidt ned til 142,6 procent. Det er den næsthøjeste årsstigning nogensinde målt. I april lød årsstigningen på 153,4 procent, siger Martin Birger Larsen, specialkonsulent i Danmarks Statistik.
Opvarmer du boligen med flydende brændsel såsom olie, lyder årsstigningen på 39,7 procent. Har du for eksempel brændeovn eller -kedel, er din faste brændsel steget 58,4 procent, mens fjernvarmekunder kan glæde sig over, at denne energiform kun er steget 5,9 procent.
Elektricitet er også steget i pris
Selvom dine radiatorer ikke er elektriske, bruger du højst sandsynligt en del strøm i løbet af dagen, når du for eksempel tænder for vaskemaskinen, tv'et eller lyset i dit hjem. Også her vil stigende priser kunne ses på regningen. Det seneste år er prisen på elektricitet steget 54 procent.
- Prisen på elektricitet begyndte allerede at stige ca. halvvejs igennem 2021, og årsstigningen endte på over 30 procent inden jul. Så snart vi havde taget hul på 2022 fordobledes årsstigningen til over 60 procent og er siden da ikke nået under 44 procent i årlig stigning, når der i den enkelte måned måles i forhold til samme måned året før, siger Martin Birger Larsen.
Energipriserne på 10 år
Prisstigningerne over de seneste 10 år er omtrent de samme, som over det seneste år. Det hænger sammen med, at priserne på energi stort set var uændrede fra 2012 til 2021, mens de store prisstigninger først fandt sted fra 2021.
Samlet set lyder stigningen på energi i alt på 47,4 procent siden august 2012, mens fjernvarme er blevet 7,4 procent billigere i denne periode.
- Prisen på fjernvarme har ligget rimeligt stabilt de seneste 10 år, og selvom vi ser en årlig stigning i prisen på 5,9 procent nu, er prisen faktisk lavere end for 10 år siden, siger Martin Birger Larsen.
Alle andre energiformer er steget i pris i løbet af de seneste 10 år. Elektricitet er steget 67 procent, flydende og fast brændsel henholdsvis 47 og 56 procent, mens gas er steget 153 procent.
Flydende brændsel er den energiform, der har haft de største udsving i løbet af de seneste 10 år, og det var også den første energiform til at begynde en opadgående kurve ultimo 2020. Omkring juni sidste år blev årsstigningen i prisen på flydende brændsel overhalet af gas, der nu ligger øverst på listen for årlig procentvis stigning.