23948sdkhjf

Green Power Denmark: Producentbetaling vil bremse den grønne omstilling

Forsyningstilsynet har endeligt godkendt Energinets metode for producentbetaling.

Green Power Denmark peger på, at det dermed bliver markant dyrere at tilslutte vindmøller og solceller til elnettet – hvilket ifølge brancheorganisationen kan gå ud over den grønne omstilling.

Vi er ikke enige i afgørelsen og vil naturligvis se på, hvilke muligheder branchen har for at føre en eventuel retssag eller klagesag. Kamilla Thingvad, direktør for energiproduktion i Green Power Denmark

En udvikler, som vil opføre et anlæg på for eksempel 250 MW, som bliver tilsluttet 400 kV-nettet, vil ifølge Green Power Denmark opleve, at omkostningerne stiger med knap 100 millioner kroner.

- Det er en voldsom stigning, og det vil helt sikkert være med til at bremse den grønne omstilling. Den nødvendige udbygning af vedvarende energi vil ikke alene blive forsinket men også unødvendigt dyr, siger Kamilla Thingvad, direktør for energiproduktion i Green Power Denmark, i en pressemeddelelse.

Udviklerne skal betale tilslutningsbidrag

Den nye metode for producentbetaling indebærer, at udviklerne blandt andet skal betale et tilslutningsbidrag på 328.000 kroner/MW, som skal bruges til at udbygge vores fælles kollektive eltransmissionsnet.

Green Power Denmark har både overfor Energinet og Forsyningstilsynet tydeliggjort, at organisationen ikke mener, at EU-retten tillader Energinet at opkræve dette tilslutningsbidrag. Derfor bør man undlade at opkræve omkostninger til det "nære net".

Green Power Denmark oplyser, at i sin endelige afgørelse skriver Forsyningstilsynet på trods af sin godkendelse af metoden, at: ”Tilsynet anerkender dog, at spørgsmålet er behæftet med nogen tvivl…”.

- Forsyningstilsynet anerkender, at der er tvivl om tilslutningsbidraget til det ”nære net”. Det kommer mildest talt bag på os, at man godkender den samlede tarifmodel, når der er tvivl, om tilslutningsbidraget kan være i strid med EU-retten, siger Kamilla Thingvad og tilføjer:

- Vi er ikke enige i afgørelsen og vil naturligvis se på, hvilke muligheder branchen har for at føre en eventuel retssag eller klagesag.

Allerede den 1. januar 2023 vil udviklere, som opstiller solceller og vindmøller, blive underlagt Energinets nye tarifmodel.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.088