23948sdkhjf

2022 blev dansk rekordår for grøn strøm

En fordobling af produktionskapaciteten for solenergi, havmølleparken Kriegers Flak i fuld drift og et mere normalt vindår gør 2022 til året, hvor grøn strøm fra sol og vind slår rekord og dækker 60 procent af det samlede danske elforbrug. 

På årets næstsidste dag - 30. december - hvor el fra vind og sol aktuelt dækker hele 90,9 pct. af vores strømforbrug, kan der endnu nå at blive flyttet lidt på decimalerne. Men konklusionen er, at Danmark i 2022 tog et stort skridt i retning mod den fulde grønne omstilling af elsystemet i 2030, som er den politiske målsætning.

Med 59,3 procent af det samlede danske elforbrug står 2022 tilbage som året, hvor grøn strøm fra solpaneler og vindmøller på land og til havs slog alle hidtidige rekorder.

I det vindfattige 2021 udgjorde produktionen af grøn strøm fra vind og sol kun 47,4 procent, mens det i 2020 - som ligesom i år var et normalår for vind - lå på 50 procent. Det fremgår af data fra Energinet.

Stor stigning i både sol og vind

Relativt set står solenergi for den største fremgang fra 3,6 procent i 2021 til 6,2 procent i 2022 som et resultat af en stor stigning i opstillede solcelleanlæg. Også vindandelen gik markant frem fra 43,7 pct (2021) til 53,2 pct. (2022) på grund af langt mere vind end i 2021, hvor vindressourcen lå 10 pct. under normalen, og fordi havmølleparken Kriegers Flak Østersøen i 2022 havde sit første fulde produktionsår.

Udfordringen ved, at produktionen af grøn strøm fordeler sig ujævnt i både mængder og geografi og uden skelen til vores behov består fortsat. 2022 blev det første år, hvor den danske elproduktion fra vind og sol udgjorde over 70 procent af elforbruget i en måned. Det skete i februar, juli og november. Omvendt leverede grøn strøm i marts kun 44 pct. og i august knap 38 procent af landets elforbrug.

Store forskelle mellem kommuner

Også geografisk er fordelingen af produktionen af grøn strøm ujævnt fordelt, hvor særligt kommuner i udkanten af Danmarkskortet producerer mest grøn strøm, fordi der her er opstillet mange vindmøller på land og til havs. 

Topscorere er kommunerne Norddjurs, Lolland, Lemvig, Jammerbugt, Esbjerg og Guldborgsund, hvor elproduktionen fra vind og sol udgør over 200 procent af det lokale elforbrug.

Omvendt udgør den grønne elproduktion i kommunerne omkring hovedstadsområdet og i andre bykommuner under 5 procent af det lokale forbrug.

Artiklen er en del af temaet Energiøer.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.118