23948sdkhjf

Overskydende elektricitet giver grønnere fjernvarme i Skanderborg-Hørning

Skanderborg-Hørning Fjernvarme har skrevet kontrakt med Aktive Energi Anlæg (AEA) om etablering af et eldrevet, ammoniak-baseret varmepumpeanlæg.

Anlægget kan anvende udeluft som varmekilde, og med 12,5 MW varmeproduktion ved en udelufttemperatur på -1°C.

Anlægget anvender det naturlige kølemiddel ammoniak NH3 og leveres med skuekompressorer, hvilket ifølge en pressemeddelelse fra AEA giver de mest optimale driftsbetingelser og de laveste serviceomkostninger.

Varmepumpen skal opføres i en eksisterende bygning på en tilkøbt nabogrund umiddelbart syd for det eksisterende værk på Danmarksvej.

Anlægget kan udvides

I maskinrummet opstilles seks kompressorer, economisere, pumpestationer, varmeveksler mm.

I et selvstændigt rum opstilles 10 kV transformere, koblingsudstyr og tavleanlæg.

I den udvendige kølegård opstilles 32 energioptagere (fordampere), hvor energien fra udeluften overføres til ammoniakken. Flere end 500 ventilatorer vil ved fuld last flytte op til syv millioner m3 luft i timen.

Anlægget er opbygget på en måde, så Skanderborg-Hørning Fjernvarme på et senere tidspunkt kan udvide til den dobbelte ydelse.

Anlægget skal varetage produktion af fjernvarme i samdrift med de eksisterende produktionsenheder og vil årligt kunne erstatte 130.000 MWh varme, som i dag produceres med biobrændsel som energikilde.

Med det nye anlæg baserer Skanderborg-Hørning Fjernvarme varmeproduktionen på overskydende elektricitet fremfor den traditionelle produktion med afbrænding af fossilt eller biomassebaseret brændsel.

Den nye varmepumpe er beregnet til at kunne erstatte op mod halvdelen af Skanderborg-Hørning Fjernvarmes nuværende biomasseforbrug.

Projektet sættes i gang nu og forventes sat i drift 1. halvår 2024.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094