23948sdkhjf

Debat: Lidegaards billige ”danske” el

Klima- og energiminister Martin Lidegaards faste mantra er aktuelt: ”Sammenligner man de rene danske elpriser med de øvrige EU-landes elpriser, så betaler danske forbrugere mindre end gennemsnittet. Og ser man på virksomhedernes rene elpriser, så har Danmark faktisk den femtelaveste elpris blandt EU's 27 medlemslande”.
Af Søren Korsholm, klima- og energipolitisk chef, Landbrug & Fødevarer

Det danske elsystem fungerer heldigvis godt, og det er formentligt også blandt de bedre i EU. Sådan burde det også være – elforbrugerne har jo investeret betydelige midler i transmission, distribution, udlandsforbindelser mv.

Martin Lidegaards fortælling om, at vores lave elpriser skyldes den grønne omstilling er at blande tingene sammen. Det er rigtigt, at de danske elpriser generelt er lave i forhold til EU (dog kun syvende-laveste i 2012), men det skyldes i væsentlig grad Danmarks geografiske placering, hvor vi nyder godt af den billige strøm fra vores nordiske lande. Den marginale omkostning ved produktion er jo meget lav både ved skandinavisk vandkraft og ved el fra atomkraftværker i Sverige og Finland. Danske elpriser ligger da også betydeligt over Finland, Sverige og Norge.

I perioder hvor elpriserne er høje, vil danske priser være særligt konkurrencedygtige. Det skyldes de lave marginalomkostninger både ved vand-, atom- og (dansk) vindmøllestrøm. Når elpriserne generelt er lave på tværs af landene, vil Danmark imidlertid være mindre konkurrencedygtige. Det skyldes PSO-omkostningerne, der jo stiger, når elpriserne falder. Den gennemsnitlige PSO-tarif over året er steget mere end 200 procent fra 2011 til 2012.

Det giver et skævt billede, når der kun sammenlignes med EU-27. EU-27 er ikke noget lavprisområde. Det er lige så rigtigt, at Danmark har den femtelaveste elpris blandt de fem nordiske lande, som at Danmark har den femtelaveste elpris blandt EU's 27 medlemslande. Man kan også sammenligne EU-27 med resten af verden – det er jo relevant, når f.eks. virksomheder afsætter deres varer til tredjelande, og hvor konkurrenterne i høj grad skal findes uden for EU. Den rene elpris var i 2011 ca. to tredjedele højere i EU27 end i Kina og ca. det dobbelte af elprisen i USA.

Hvis vi ærligt skulle forfølge de lave rene elpriser, vil det være bedre at satse mere på import af el, og satse mindre på investeringer i vores egen elforsyning. Det er næppe Lidegaards ærinde.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.516