23948sdkhjf

Kritik af mulige prisstigninger på fjernvarme

Kommunernes iver efter at udnytte en mulighed for fjernvarmeprisstigninger på op imod 20 procent, som ny afgørelse i Energitilsynet åbner op for, møder nu kritik fra flere sider.
Energitilsynet har slået fast, at fjernvarmeselskaber kan have mulighed for at kunne forrente den såkaldt frie egenkapital fra før Varmeforsyningsloven trådte i kraft i 1981. Og det kan ifølge Energistyrelsen give prisstigninger på op til 20 procent for de berørte fjernvarmeværkers forbrugere.

Energitilsynets afgørelse har nu fået samtlige af landets 34 kommunalt ejede fjernvarmeselskaber til at øjne nye kroner til kommunekassen. De 34 kommuner har således søgt om lov til at udskrive renteregninger til kunderne både i fremtiden og tilbage i tiden. Men kommunernes jagt på nye varmepenge kan true den grønne omstilling, advarer Dansk Fjernvarme. Det skriver EPN.dk.

Stigende fjernvarmepriser kan nemlig være med til at mindske danskernes incitament til i stigende grad at skifte fra CO2-forurenende naturgasfyr til den mere grønne fjernvarme, som står højt på regeringens klimadagsorden.

- Det her truer jo hele ideen og økonomien bag den kollektive varmeforsyning, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, til EPN.dk.

Politikere forarget over kommunerne
- Der er bred politisk enighed i Danmark om, at vi vil fjernvarme. Al snak om nye regninger gør folk nervøse. Derfor er det en rigtig alvorlig sag for fjernvarmens fremtid og den grønne omstilling, siger klima- og energiordfører fra Venstre, Lars Christian Lilleholt, til EPN.dk.

Og han får opbakning fra klima- og energiordfører fra de Radikale, Rasmus Helveg Petersen, der overfor EPN.dk siger:

- Hvis fjernvarmen stiger 20 pct. uden andre forklaringer, end at det er, hvad reguleringen giver mulighed for, er jeg meget utilfreds. Fjernvarme har netop status af at være billig og grøn. Derfor finder jeg hele sagen betænkelig.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126