Energitilsynet bremser timeaflæste elmålere i Vestjylland
Mens der er et politisk ønske om udrulning af timeaflæste målere, så betyder ny regulering, at elnetselskaberne bliver økonomisk straffet for at rulle dem ud.
Med energiforliget ønskede et bredt politisk flertal en udrulning af fjernaflæste målere til alle elkunder. Men nye effektiviseringskrav spænder ben for det ønske. Helt konkret trækker en ny afgørelse fra Energitilsynet tæppet væk under en række vestjyske elselskabers målerinvesteringer.
- På grund af den nye afgørelse fra Energitilsynet har vi valgt at udskyde vores projekt med fjernaflæste elmålere. Vi bliver nødt til at se på de økonomiske konsekvenser af det. Vi havde jo tænkt os at bruge lokale installatører for at sætte målere op, så det er også noget arbejde til dem, der bliver udskudt, siger Henrik Brændgaard direktør i elnetselskabet, MES.
MES Brande planlagde at udrulle i alt 105.000 elmålere sammen med RAH i Ringkøbing, Struer Forsyning, Thy-Mors Energi, Ikast El- og Varmeværk, Grindsted El- og Varmeværk. Et projekt, der vil være en tocifret millioninvestering. Det er nu sat på pause.
Selskaberne rammes på økonomien
På grund af Energitilsynets nye metode til at opgøre elnetselskabernes indtægtsrammer, bliver selskaberne økonomisk straffet for at have rullet målerne ud. Det samlede effektiviseringskrav til elnetselskaberne lyder på knapt 110 mio. kr. Den ny metode gør ifølge Dansk Energi målerne til en ’unødvendig’ ekstraomkostning og betyder, at alle elnetselskaberne får en økonomisk straf på omtrent 20 mio. kr.
- Det er helt tosset, at partierne bag energiforliget aftaler, at der skal sættes fart på udrulning af fjernaflæste elmålere, samtidigt med at Energitilsynet straffer dem, der sætter dem op. Det sætter målerprojekter på hold, og konsekvensen er færre investeringer fra elsektoren og dermed et mindre bidrag til beskæftigelsen på et tidspunkt, hvor ledighed er et af vores centrale problemer, siger Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi.
Med op til 50 procent vindkraft i elnettet i 2020 er det et politisk ønske, at danskerne skal bruge strømmen i takt med, at vinden blæser. Det kræver, at danskerne betaler mindre for strømmen, når den er rigelig. Derfor bevæger vi os hen imod, at prisen for strøm varierer fra time til time. Fjernaflæste elmålere - der er en forudsætning for timeafregning – står derfor højt på den politiske ønskeliste. Der er allerede installeret fjernaflæste elmålere hos 1,4 mio. kunder, og med energiforliget blev det aftalt, at der skal laves en aftale med energiselskaberne for at få en fuldstændig udrulning.