23948sdkhjf

Klumme: Få kommaer fra et grønt vækst-eventyr

2013 er året, hvor de bureaukratiske forhindringer skal fjernes, så fjernvarmebranchen kan skabe et grønt væksteventyr. For øjeblikket peger pilen desværre den forkerte vej.
Vi er kun nogle ganske få kommaer fra at starte et regulært grønt vækst-eventyr. Tilmed et eventyr, der bygger på flere fantastiske ben:

Grøn energi, billigere varme og flere arbejdspladser.

Lige det samfundet og politikerne igen og igen skriger på i en krisetid, hvor udsigterne ellers er grå og sorte.

Der skal så lidt til, før det vil kunne lykkes.

Men det ser desværre ud til i hvert fald at starte op ad bakke. Fjernvarmen har længe ønsket en sænkning af den såkaldte kalkulationsrente, den der tekniske rentesats til brug for beregninger af, om det samfundsøkonomisk er en god ide med et større energiprojekt som en udvidelse af fjernvarmenettet, et nyt storskala solvarmeanlæg eller lignende.

Rentesatsen er i dag 5 procent, hvilket er alt, alt for højt og virker som en direkte bremse på den grønne udvikling. Faktisk står der helt specifikt i regeringsgrundlaget, at kalkulationsrenten skal sænkes. Men finansministeren, som er manden der skal gøre det, har foreløbig intet gjort. Han havde tilmed lovet at gøre det i foråret 2012. Nu kan han så gøre i foråret 2013.

Samtidig er der en række andre hindrende detaljer i forudsætningerne for de samfundsøkonomiske beregninger, som trækker i den sorte retning frem for den grønne. Jeg kan blandt andet nævne vægtningen af afgiftskroner fra fossile brændsler – hvilket jo virker særdeles besynderligt, nu hvor den nye forsyningssikkerhedsafgift bliver indført formentlig fra den 1. februar 2013. Denne nye afgift er skabt for decideret at erstatte de indtægter, statskassen får fra fossile brændsler.

Jeg kan også nævne udsigterne til kompensationsbetaling for konvertering af naturgaskunder til fjernvarme. Der kan være en vis fornuft i en sådan kompensation, så det ikke er den sidste gaskunde, der sidder tilbage med hele regningen – men der burde slet ikke være nogen gæld i dag, her 25-30 år efter gasnettet blev gravet ned. Og tilmed har gasselskaberne fået flere kunder, alene det seneste år kom 5.000 flere til. Hvorfor skal fjernvarmen betale kompensation for dem?

Forsyningssikkerhedsafgiften kommer formentlig til at ramme hårdere i første hug end oprindelig oplyst. Faktisk mere end dobbelt så hårdt, og så rammer den fjernvarmeforbrugere relativt hårdt.

Alt i alt bliver fjernvarmens konkurrenceevne udhulet betragteligt.

Det giver så det problem, at det ikke efterlader en sund privatøkonomisk interesse i at vælge grønt og skifte til fjernvarme. Derfor er sandsynligheden desværre stor for, at udbygningen af fjernvarmen går i stå. Dermed går den grønne vækst i stå. Dermed går vi glip 4-6.000 arbejdspladser.

Og så bare fordi nogle kommaer i love og regler står forkert.

Det må der kunne gøres noget ved – hurtigt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095