23948sdkhjf

Klumme: Energi kan alt! - Danmark mangler arbejdspladser!

Disse to teser kan sammenfattes. Energi var det eneste ved universets start og alt kommer derfra.
Har man energi har man ”magten”. Med energi kan alt fremstilles og ændres i form og stof. Så problemer med forurening, mad, for eksempel rent drikkevand og transport osv., kan alt løses med energi. Så den der besidder energi har magten og er uafhængig af alt.

Danmark mangler arbejdspladser. Med total betalte vedvarende energianlæg kunne disse manglende arbejdspladser gøres til betalt hobby eller helt uden arbejde. Det er selvfølgelig ikke tanken, og det ville først gælde, når alt var opbygget og betalt, før noget sådan utopisk kunne blive tilfældet. Alligevel er det interessant og tankevækkende at tænke sig fuldkommen uafhængighed af andre lande (jeg ved godt, at Danmark pt. er selvforsynende) og den mindskede forurening det ville medføre med alle afarter af bivirkninger.

Så derfor skal Danmark satse langt mere seriøst på at udvikle vedvarende energi end man taler om i dag og ikke gør helhjertet. Det skal ske med fornuft. Det betyder imidlertid ikke, at der ikke skal ofres meget mere på udbygning og udvikling.

Det er kendt, at tilsyneladende billige løsninger, hurtigt kan blive de dyreste.

Som Bølgekratforeningens formand er min kæphest: ”Vi gjorde det med vind - vi kan gøre det igen med bølger”. Ja her har Danmark chancen – til dels – Storbritannien er ved at løbe med af det. De betaler i afmålte portioner i 10 år meget store priser for hver kWh (omkring og op til kr. 2,80) og der udover har de et bølgeenergipotentiale, der er op til fire gange større end ved den danske vestkyst.

Det er altså hele tiden mere interessant i Storbritannien, men Danmark skal være prøvested og showroom for salg til hele verden. Sådan er det nu med vindenergien, hvor langt over 90 procent går til udlandet.

Da vedvarende energi har sine perioder uden energi er det vigtigt at sammenbygge de forskellige former (vind, sol, biogas og bølger) i et intelligent el-net, der kan levere stabilt og sikkert el. Problemet bliver mindre, når en billigere løsning på at gemme energi opfindes. Pt. er biogas en buffer-løsning.

Bølgekraftforeningen ser gerne, at der i stedet for store byggetilskud kommer en pæn betaling på en ca. kr. 3,75 – 4,50 pr. kWh til en start. På den måde kommer samfundet ikke af med penge hvis et projekt kuldsejler eller ikke producere noget. Det gode princip – No cure – no pay.

Lad os nu få en hurtig opstart med afsætning af et par hundrede millioner årlig, gældende for de næste 10 år. Bølgeenergien, der skal være med til at sikre danske arbejdspladser og importindtægter blev ”spist af med” kr. 25 millioner fordelt over fire år dækkende samtlige danske aktører i sidste energiforlig (kr. 6,35 mio. årligt).

I går den 22. januar 2013 blev der bevilliget kr. 36 millioner til forskning af fortidsdanskernes gener. Samlet løber det op i 80 millioner. Interessant med mange mulige positive sideeffekter – ingen tvivl om det. Men var det måske ikke bedst, at tjene til ”teaterbilletten” og sikre sig indtægt først og fremtidig ”overlevelse” til at gå i teateret?
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.566