23948sdkhjf

Rigsrevisionen retter kritik imod Finansministeriet

I sin beretning om DONG Energy kritiserer Rigsrevisionen blandt andet Finansministeriet for i en afgørende periode ikke at have været nok i dialog med energiselskabet.
Onsdag til middag kom Rigsrevisionen med den beretning om DONG Energy, som revisionen har arbejdet på siden 18. januar sidste år.

Med Rigsrevisionens egen formulering, så er formålet med beretningen ”at undersøge, om DONG Energy er inde i en positiv økonomisk udvikling og som statsligt aktieselskab drives ud fra skyldige økonomiske hensyn. Formålet er desuden at vurdere, hvordan statens ejerrolle forvaltes.”

I den forbindelse har Rigsrevisionen forsøgt at besvare følgende spørgsmål:

• Er DONG Energy en solid og rentabel virksomhed?
• Foretager DONG Energy en forsvarlig tilrettelæggelse og risikostyring af investeringerne?
• Er løn og personalegoder i DONG Energy på niveau med sammenlignelige virksomheders?
• Sikrer Finansministeriet gennem et aktivt ejerskab statens interesser i DONG Energy?


For tidligt at vurdere DONGs investeringer
Siden fusionen i 2006 har DONG Energy omlagt sin forretningsmodel og gennemført betydelige investeringer indenfor især havvindmølleparker og efterforskning i forbindelse med olie- og gasproduktion. Efter en gennemgang af flere af DONG Energy’s større investeringer kan Rigsrevisionen konkludere, at flere af investeringerne har eller forventes at føre til en god indtjening. Der er dog også investeringer, hvor DONG Energy har måttet nedjustere sine forventninger til afkast, og i enkelte tilfælde forventes investeringerne slet ikke at blive rentable.

Da de fleste af investeringerne enten lige er idriftsatte eller sættes i drifts over de kommende 2-3 år, mener Rigsrevisionen imidlertid, at det endnu er for tidligt at vurdere, i hvilket omfang DONG Energy’s strategiskifte vil medføre den ønskede udvikling. Rigsrevisionen peger dog på, at der er risici forbundet med strategien, blandt andet på grund af en betydelig konjunkturfølsomhed på energimarkedet, der kan påvirke selskabets udvikling i negativ retning.

Ikke urimeligt høje lønninger til ledende medarbejdere
Rigsrevisionen slår i sin beretning fast, at DONG Energy ikke giver sine ledende medarbejdere mere i løn, end medarbejdere i samme funktioner i sammenlignelige virksomheder. Derimod har DONG Energy’s direktører og chefer samt en betydelig gruppe medarbejdere, der bl.a. omfatter specialister, en løn, der ligger under niveauet i sammenlignelige private virksomheder.

Til gengæld har DONG Energy mere favorable lønforhold, når det gælder kontor- og kundeservicemedarbejdere samt faglærte og ufaglærte medarbejdere. Årsagen er at selskabet i forbindelse med fusionen i 2006 overtog medarbejdere med et højt lønniveau fra nogle af de andre selskaber. Intentionen har ifølge DONG Energy været, at lønniveauet for disse grupper skulle tilpasses det øvrige arbejdsmarked ved en forholdsvis lav lønstigning. Men den proces kan Rigsrevisionen nu konstatere ikke er fuldendt seks år efter fusionen.

Lever ikke op til ejerrollen
Mens Finansministeriet var meget aktiv i forbindelse med fusionen i 2006, hvor seks selskaber blev til DONG Energy, og igen op til den forsøgte børsnotering 2008, har ministeriet siden januar 2008 ifølge revisionen indtaget en mere afventende position frem til slutningen af 2010. Og den manglende indblanding kritiserer revisionen nu ministeriet for, ikke mindst fordi mange af de tidligere nævne investeringer blev foretaget fra 2008 og frem.

- Om end DONG Energy’s beslutninger i vidt omfang lå i forlængelse af den strategi,der var aftalt i forbindelse med forberedelsen af børsnoteringen, finder Rigsrevisionen, at Finansministeriet tidligere – og senest i løbet af 2010, da udsigterne til en børsnotering ikke længere var til stede – burde have intensiveret dialogen med DONG Energy om selskabets udvikling, idet den manglende børsnotering betød, at der var behov for at få defineret en ny ejerdagsorden i forhold til selskabet. Hertil kommer, at DONG Energy’s investeringsprogram som nævnt har haft vidtrækkende betydning for selskabets økonomi, og at selskabet voksede betydeligt i denne periode.

Det står således klart, at Rigsrevisionen ikke mener, at ministeriet til fulde har levet op til sin rolle som ejer af DONG Energy.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109