23948sdkhjf

Grøn udnyttelse af overskudvarme fra industrien skambeskattes

Det mener Dansk Fjernvarme, der kalder den del af lovforslaget om forsyningssikkerhedsafgift, der omhandler overskudsvarmeafgiften, for et klokkeklart selvmål.
Energipolitikernes målsætning er markante resultater indenfor energieffektiviseringer i erhvervslivet samt forbedret konkurrenceevne. Udsigten til kæmpe stigning i afgiften på overskudsvarme vil dog sikre det stik modsatte. Ved at hæve afgiften fra 32,5 til 38 procent bliver grøn udnyttelse af overskudsvarme til fjernvarme ikke rentabelt. Og det er et klokkeklart selvmål, mener Dansk Fjernvarme.

En markant konsekvens af lovforslaget om forsyningssikkerhedsafgift er, at afgifterne på genindvundet varme fra erhvervsvirksomheder sættes i vejret. Afgiften af genindvundet procesvarme til fjernvarme øges fra 32,5 procent til 38 procent af vederlaget. Dermed vil det ikke kunne betale sig at bruge denne energi til at varme folks stuer op.

- Det er et kæmpe problem, at man vil øge overskudsvarmeafgiften fra 32,5 til 38 procent. Det vil ganske enkelt gøre det urentabelt. Derfor vil overskudvarmen fra produktionsanlæg fortsat gå til spilde, mens man i stedet må bruge brændsler til at sikre folk varmen. Det er hverken økonomisk eller energimæssigt en god ide. Det vil betyde, at denne ellers brugbare spildvarme fortsat ryger ud til fuglene, siger afdelingsleder John Tang fra Dansk Fjernvarme.

Intet incitament til at udnyttet overskudsvarmen
Forsyningssikkerhedsafgiften har som udgangspunkt den positive konsekvens, at den øger incitamentet til netop at udnytte overskudsvarmen fra erhvervslivets produktion. Forsyningssikkerhedsafgiften gør nemlig produktionen af varme på alle slags brændsler, i første omgang dog kun de fossile, dyrere og derfor ville overskudsvarme også dermed blive et mere værdifuldt produkt.

Men ved at hæve overskudsvarmeafgiften sikrer man det modsatte og sætter stik imod hensigterne en kæp i hjulet for erhvervslivet.

- Her er netop et sted hvor erhvervslivets konkurrenceevne kan forbedres, uden staten taber penge på det. Tilmed på en grøn måde. Derfor er det ærgerligt, at bureaukratiske regelændringer skal spænde ben for projekter, der i bund og grund er energieffektiviseringer som til syvende og sidst betyder, at man kan nøjes med at bruge væsentligt færre brændsler, siger John Tang.

For forbrugerne af fjernvarme har overskudsvarmeprojekterne tilmed den effekt, at deres varmeregninger ikke stiger – eller ligefrem falder - da spildvarme normalt er billigere end brændsler som eksempelvis biomasse eller naturgas.

Millioner skal fremme VE i virksomhederne
Der er i 2013 afsat 250 mio. kr. og derefter 500 mio. kr. hvert år fra 2014 frem mod 2020 i en pulje, der skal fremme energieffektiv anvendelse af vedvarende energi i virksomheders produktionsprocesser. Støtten gives som anlægstilskud til projekter, der erstatter fossile brændsler med vedvarende energi eller fjernvarme samt energieffektiviseringer i direkte tilknytning til disse konverteringsprojekter.

- Man kunne gøre brug af disse penge til at sikre udnyttelsen af overskudsvarme og lade dem indgå til finansiering af det provenu, som staten ønsker at få med overskudsvarme-afgiften, peger John Tang på. Det vil sikre energieffektiviseringer, øge virksomhedernes konkurrenceevne, gavne miljøet og ikke mindst gavne fjernvarmeforbrugerne.

Netop overskudvarme er en af de ting, som rigtig mange fjernvarmeværker og virksomheder arbejder med at udnyttelse af netop nu.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109