23948sdkhjf

Biodiesel forurener mere end almindelig diesel

Det dyre biodiesel, som vi i Danmark ud fra en grøn tankegang tilsætter syv procent af i den almindelige diesel, udleder 30 procent mere CO2, end almindelig diesel.
Det skriver Jyllands-Posten.

Ifølge avisen medfører forbruget af biodiesel i danske biler, at udledningen af CO2 stiger 130.000 tons om året. En liter af den dyre biodiesel udleder nemlig samlet set 30 procent mere CO2 end en liter almindelig diesel, fremstillet på basis af olie fra Nordsøen. Det viser beregninger, som Greenpeace har foretaget på baggrund af olie- og benzinselskabernes indberetninger om forbruget af biodiesel, skriver avisen.

Årsagen til den store udledning af CO2 er, at den biodiesel, som tilsættes den almindelig diesel er fremstillet af afgrøder som fx raps og palmer. 65 procent af det danske forbrug af biodiesel var således i 2011 baseret på disse to afgrøder, skriver Jyllands-Posten.

Problemet er et øget behov for landbrugsarealer
Mens raps- og palmeolie i sig selv er CO2-neutral, er virkeligheden en anden, når man ser på hele processen.

Allerede i produktionen er der en hvis CO2-udledning i forbindelse med, at markerne skal gødes med kvælstof og harves og pløjes af traktorer og senere høstes af mejetærskere. Derefter kommer så transporten af afgrøderne med lastbiler, bearbejdningen til biodiesel og endelig transporten med skibe til modtagerlandene.

Men det måske største problem ligger i at produktionen af afgrøder til biodiesel lægger beslag på store landbrugsarealer, der ellers ville være brugt til produktion af fødevare. Det nødvendiggør en udvidelse af landsbrugsarealet, som medfører et stort merudslip af CO2. Det skriver Jyllands-Posten.

- Det er hævet over enhver tvivl, at biodiesel fremstillet af vegetabilske olier udleder mere CO2 end almindelig konventionel diesel. Forskerne kan stadig diskutere præcist, hvor stort merudslippet er, men det er fuldstændig definitivt, at biodiesel fremstillet af både raps, soja og palmeolie udleder mere CO2 end fossile brændstoffer, slår professor Claus Felby fra Københavns Universitet fast overfor Jyllands-Posten.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.116