23948sdkhjf

Rigsrevisionen: Danske elpriser ligger næstlavest i Nordeuropa

Rigsrevisionens beretning om Dong Energys elpriser har en klar konklusion: Uden skatter og afgifter ligger de danske elpriser næstlavest i Nordeuropa i både 2010, 2011 og 2012.
Opdraget til Rigsrevisionen var blandt andet at lave ”en sammenligning med elpriser i henholdsvis Danmark, herunder Dong, Norden og Tyskland”. Det har man gjort – og tilmed inddraget Storbritannien – og resultatet er entydigt. Hvis der kun ses på den rene elpris – altså uden skatter og afgifter – så har Danmark og Dong Energy’s priser ”været blandt de laveste i 2010, 2011 og 2012”. Kun Finlands rene elpris er under den danske. Rigsrevisionen finder også, at Dong Energys priser er konkurrencedygtige internt i Danmark.

- Det er dejligt, at Rigsrevisionens rapport i klar tale sætter en stor, tyk streg under, at de danske elselskaber leverer en billig vare til forbrugerne. Vi har et effektivt elmarked med solid konkurrence, hvor det kun tager to minutter for en forbruger at skifte elselskab. Det er fakta, som bør lægge til grund for alle diskussioner om elmarkedet med både forbrugere, politikere og medier fremover, konstaterer Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Energi.

Skatter sender danske priser til tops
Medtages den massive elbeskatning, er billedet et andet. Når staten skal have sin andel af forbrugernes betaling for el, så ligger den danske elpris pludselig helt i top. Ifølge Rigsrevisionen går 59 procent af danskernes elregning til moms, afgifter og andre forpligtigelser. Det er altså kun 4 kroner ud af 10, som går til produktion, transport og handel med strømmen – resten går i statskassen.

- Rigsrevisionen gør det tindrende klart, at danske elkunder bliver massivt beskattet. Den eneste, som kan halvere din elregning, det er Holger K. Nielsen. For det er skattefar, der høster, når kunderne betaler elregningen. Desværre hænger den danske verdensrekord i elbeskatning rigtigt dårligt sammen med, at man politisk vil bruge mere af den stadigt grønnere strøm i energisystemet. Der er derfor brug for, at beskatningen motiverer danskerne til at skifte gamle oliefyr ud med eksempelvis energieffektive varmepumper, siger Anders Stouge.

I dag bliver el ifølge Dansk Energi beskattet mere end dobbelt så hårdt som fyringsolie per produceret enhed energi, selv om strømmen bliver grønnere og grønnere. Alene fra 2011 til 2012 faldt udledningen af CO2 for en almindelig husstands elforbrug således med godt 20 procent.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.082