23948sdkhjf

Lidegaard freder energiforlig

Energiforliget skal ikke genåbnes, fastslår klimaministeren, som til gengæld vil arbejde hårdt for at redde CO2-kvotesystemet i EU.
Usikkerhed omkring de politiske rammevilkår er det rene gift for vindindustrien.

Det budskab blev gentaget adskillige gange på Vindmølleindustriens Årsmøde 2013, som fandt sted på Centralværkstedet i Aarhus onsdag.

Det var derfor naturligt, at klimaminister Martin Lidegaard (R) på årsmødet blev bedt om at forholde sig til de sidste ugers krav fra Det Konservative Folkeparti og Venstre om at genåbne energiforliget som en del af forhandlingerne om regeringens Vækstplan DK.

- Det er rigtigt, at der har været lidt diskussioner i pressen omkring det. Men jeg kan sige, at jeg ikke ønsker at genåbne det forlig, der blev indgået sidste år. Og det tror jeg faktisk ikke, der er nogen, som reelt ønsker, fastslog klimaministeren, som på årsmødet fik opbakning i det standpunkt fra både SF’s energiordfører, Steen Gade, og Venstres regionsrådsformand i Region Syddanmark, Carl Holst.

Forventer ro inden for få uger
Sammen med førstnævnte var klimaministeren onsdag morgen til møde i energiforligskredsen, hvor der – ifølge Martin Lidegaard – også var bred enighed om, at energiforliget ikke skal genåbnes.

- Men vi kan sagtens diskutere, om den regning, der skal betales om 4-6 år, kan betales på en mere snedig måde. Jeg synes, at den vækstpakke, der ligger på bordet, adresserer den bekymring, som mange har i erhvervslivet. Man skal altid passe på med at garantere ting, når det gælder politik, men mon ikke at vi inden for få uger får ro på det her sammen med en vækstpakke, der vil gavne Danmark fremadrettet, lød forhåbningen fra klimaministeren på vegne af det energiforlig, som i morgen kan fejre sin 1-års fødselsdag.

Få timer efter sin deltagelse på årsmødet fløj Martin Lidegaard videre til Bruxelles, hvor han i dag deltager i et miljøministerrådsmøde. Her står en redning af EU’s CO2-kvotesystem højt på dagsordenen.

- Min vigtigste opgave bliver – ud over at cementere energiforliget – over det næste halve år at få CO2-kvoterne op i EU igen. Kvotemarkedet er lige nu tæt på at kollapse, og i mange lande kæmper man indædt for at overleve. Men i løbet af det næste års tid tror jeg, at det vil lykkes at skabe en stabilisering af kvotemarkedet. Det kommer til at ske i et snævert vindue efter det tyske valg og før, den nuværende EU-kommission går på pension, men selv de, der ikke er så begejstrede for kvoterne som Danmark, kan se, at det er langt værre med en slingrekurs. Derfor er jeg moderat optimist, fastslog klimaministeren.

Energiforlig møder opbakning fra højre og venstre
Opbakningen til det nuværende energiforlig var til at mærke i paneldebatten på Vindmølleindustriens Årsmøde 2013, hvor Venstres regionsrådsformand i Region Syddanmark, Carl Holst, sammen med SF’s energiordfører Steen Gade var blandt deltagerne.

- Jeg kommer lige fra et forhandlingsmøde i energiforligskredsen, og der var ikke nogen tegn på opbrud. Jeg vil også for egen regning sige, at jeg håber, vi bibeholder aftalen, sagde Steen Gade og fortsatte:

- Energiaftalen er det største initiativ, der nogensinde er taget for at skabe arbejdspladser i udkantsdanmark. Det er massivt, det vi gør, og det er en kæmpe chance også for underleverandører, som kan blive underleverandører og leverandører ikke bare til to-tre aktører, men til hele verden.

Sammen med Det Konservative Folkeparti har Venstre ønsket at genåbne forhandlingerne om energiforliget, men forslaget mødte ingen opbakning fra Venstre-manden Carl Holst.

- Hvis man tror, at man skaber de bedste rammebetingelser for erhvervslivet ved at lave om i rammebetingelserne hele tiden, så tager man fejl. Der er nuancer i forliget, som hverken Venstre eller SF kan lide hver for sig. Men i det samlede billede, skal vi være enige. Sagt lige ud: Det er gift, hvis man skaber tvivl om forligets bæredygtighed, tordnede regionsrådsformanden til klapsalver fra årsmødets deltagere i salen.

Heller ikke fra det yderste venstre møder forslaget om at genåbne energiforliget opbakning. Energiordfører Per Clausen afviser, at Enhedslisten skulle have interesse eller planer i den retning.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095