23948sdkhjf

Stationsby kan blive CO2-neutral

Frederikssund Kommunes nye stationsby på S-banen - Vinge - kan forsyne sig selv med CO2-neutral el og varme, uden at det kræver store investeringer til energi-infrastruktur.
Det er nogle af konklusionerne i det studie af energiforsyningen i Vinge, som Frederikssund kommune har offentliggjort. Studiet er gennemført med støtte fra Energistyrelsens EUDP-pulje i samarbejde med en række kommercielle og offentlige partnere. Det skriver Frederikssund Kommune på sin hjemmeside.

I studiet af energiforsyningsløsninger er der undersøgt bruger- og sam¬fundsøkonomi for tre forskellige scenarier for Vinges energiforsyning - et scenarie med en central fjernvarmeforsyning, et scenarie, hvor hvert enkelt hus har sin egen selvstændige energiforsyning og endelig en mellemform, hvor der skabes energiløsninger på kvartersniveau - fx for 50 eller 100 huse.

Studiet tager udgangspunkt i, at husene i Vinge opføres som lavenergi¬huse, og viser at forskellige kombinationer af solfangere, varmepumper og varmeakkumulatorer kan sikre Vinge en bæredygtig energiforsyning.

Både bruger- og samfundsøkonomisk ligger energiløsningerne på nogenlunde samme niveau, uanset om der vælges en central energiforsyning, en individuel energiforsyning eller en mellemform.

Med mellemformen kan der på sigt bygges en sammenhængende energi-infrastruktur, som kan give stor robusthed overfor fremtidige udsving i fx energipriser, uden at det kræver store, og dermed risikable, investeringer fra starten.

Frederikssund Erhverv arbejder indenfor projektet Copenhagen Cleantec Cluster med at skabe interesse blandt dansk erhvervsliv for et udstil¬lingsvindue i Vinge for bæredygtig byudvikling og VE-baserede teknolo¬giske systemløsninger, der kan fremme danske styrkepositioner med eksportpotentiale.

Vinge er en helt ny stationsby med et tilhørende cleantec-erhvervsom¬råde sydøst for Frederikssund, hvor det forventes at godt 10.000 ind¬byggere vil bo, og ca. 4.000 arbejdspladser vil udvikle sig over de kom¬mende 30-50 år.

Et konsortium, ledet af Henning Larsen Architects, er lige nu i gang med at tegne helhedsplanen for byen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.119