23948sdkhjf

Siemens: Vi må selv tage ansvar

Både Siemens og Vestas efterlyser politisk stabilitet, men erkender samtidig, at vindmølleindustrien selv skal tage ansvar for at nedbringe omkostningerne.
De politiske rammevilkår for energibranchen optog meget af opmærksomheden og taletiden på Vindmølleindustriens Årsmøde 2013, som blev afholdt på Centralværkstedet i Aarhus onsdag.

- Hver eneste gang en politiker overvejer at ændre ved energiregulativerne, er det ekstremt giftigt for vindindustrien. Derfor er regulatorisk sikkerhed noget af det vigtigste for os. Så snart vi ved, hvordan de fremtidige rammer ser ud, så ved vi, hvad vi kan gøre fremadrettet, sagde Ditlev Engel, CEO i Vestas Wind Systems, under årsmødets første paneldebat.

Diskuterer det samme som for 10 år siden
Synspunktet mødte opbakning fra kollegaen Jan Kjærsgaard, der er administrerende direktør for Siemens Wind Power. Han opfordrede dog samtidig vindindustrien til selv at stramme op alle de steder, hvor det er muligt.

- Politikerne skal tilbyde et stabilt miljø, som vi kan regne med fremadrettet. Men vi skal også selv blive bedre til at sætte effektiviteten op og nedbringe vores omkostninger, erkendte Jan Kjærsgaard.

Indlæggene fra de to store vindmølleaktører fik Mads-Ole Astrupgaard, CEO i Fritz Schur Technical Group, til at rette et kritisk blik mod vindindustrien.

- Der er sket fantastisk meget på 10 år, men alligevel sidder vi på en måde og diskuterer det samme som dengang. Vi snakker om partnerskaber, effektivitet og at nedbringe udgifterne. Set i det lys er vi en industri, som kun modner langsomt. Der er lang vej endnu, og vi er ikke engang tæt på at være der endnu, fastslog han.

Vind skal kunne konkurrere lige
Michael Lewis, COO for E.ON Climate & Renewable, efterlyste en større vilje til og forståelse for, at energiområdet i dag skal ses som en helhed snarere end som fragmenterede dele.

- Der er en helt klar tendens til, at vindindustrien skubbes hen mod et sted, hvor den ikke længere er afhængig af statstilskud. Hos E.ON er vi sikre på, at hvis ikke vi får reduceret udgifterne til et niveau, hvor vind kan konkurrere på lige vilkår med andre energikilder, så har vind ingen fremtid. Og det er industrien nødt til at erkende. Vi ønsker, at Europa og lande andre steder skal have en holistisk tilgang og se på energiindustrien som en helhed frem for hele tiden at pille ved enkelte dele af den, lød opfordringen.

Den blev til dels fulgt af klimaminister Martin Lidegaard, som i den efterfølgende paneldebat forsikrede, at han ikke har nogen planer om at genåbne det energiforlig, som samtlige partier i Folketinget - med undtagelse af Liberal Alliance - indgik i marts sidste år.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094