23948sdkhjf

Udvinding af skifergas er miljømæssigt forsvarligt

Ny analyse fra IDA viser, at et snævert flertal blandt fagfolk finder det miljømæssig forsvarligt at udvinde skifergas i Danmark.
Skifergas er et varmt emne i øjeblikket. I USA hylder de skifergassen, der har været en væsentlig årsag til en betydelig reduktion i amerikanernes CO2-udledning, da den har erstattet det langt mere forurenende kul. Herhjemme derimod møder den aktuelle prøveboring efter skifergas i Nordjylland en del modstand, fordi den såkaldte fracking-metode, som i dette tilfælde energiselskabet Total skal bruge til at udvinde skifergassen, kan udgøre en risiko for grundvandet, da den indebærer brug af kemikalier.

Med analysen ”Udvinding af skifergas i Danmark” har IDA nu undersøgt, hvordan de danske fagfolk ser på udvinding af skifergas i Danmark. Og analysen viser blandt andet, at 52 procent af fagfolkene, der har deltaget i undersøgelsen, finder det miljømæssigt forsvarligt at udvinde skifergas i Danmark, mens 26 procent er uenige.

Undersøgelsen er i april i år gennemført blandt IDAs fagtekniske selskaber: Energi, Miljø, RISK og STAV

597 personer har deltaget i undersøgelsen, hvilket svarer til 13 procent af de i alt 4.754 inviterede medlemmer.
Kilde: IDA


Brug for mere viden
Men at et flertal finder det miljømæssigt forsvarligt, at udvinde skifergas i Danmark, er ikke ensbetydende med, at flertallet bakker op omkring skifergasudvinding her og nu. Analysen viser således, at mens 40 procent af fagfolkene er positive overfor udvinding af skifergas fra den danske undergrund, så er 35 procent negativ stemt.

En stor del af fagfolkene vil desuden gerne vide mere om blandt andet risikoen ved udvinding af skifergas, viser analysen. 39 procent mener således, at der er behov for ny viden, inden man for alvor sætter gang i boringer i større skala, mens 26 procent ifølge analysen, mener man helt skal afstå fra udvindingen på grund af de ukendte konsekvenser.

En god forretning
Miljømæssig risiko eller ej, så er størstedelen af de deltagende fagfolk imidlertid enige om, at udvinding af skifergas kan blive en god forretning for Danmark, der af det amerikanske Energy Information Administration, EIA, vurderes til at være det land i Europa, der har det fjerde største skifergas-potentiale.

Hele 54 procent ser således ifølge IDA’s analyse skifergasudvinding som en god forretning for Danmark, blandt andet fordi de mener, det kan bidrage til en sikker energiforsyning samt være med til at opbygge dansk knowhow. Desuden kan skifergassen potentielt erstatte kul.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094