23948sdkhjf

Energiklagenævnet grønstempler lavere kalkulationsrente

Energiklagenævnet bremser verdens største solvarmeanlæg. Men Dansk Fjernvarme glæder sig over, at Energiklagenævnet slår fast, at den såkaldte kalkulationsrente på 5 procent kun er vejledende.
Gram Fjernvarmes planer om at udvide sit solvarmeanlæg fra 10.000 til 44.000 kvadratmeter og at bygge et kæmpe energilager i form af en 110.000 kubikmeter stor dam kan vise sig at være banebrydende for grøn energi. Det skriver Dansk Fjernvarme i en pressemeddelelse.

Energiklagenævnet har ganske vist sendt projektet tilbage til en fornyet behandling hos Haderslev Kommune, men det sker med budskabet om, at man gerne må anvende en mere grøn og klimavenlig kalkulationsrente end Finansministeriets vejledende 5 procent. 5 procent favoriserer sorte og fossile energiløsninger frem for grønne projekter som solvarmeanlæg og lignende.

- Det er glædeligt, at det nu er slået fast, at den vejledende kalkulationsrente netop er vejledende og ikke lovfæstet. Det vil utvivlsomt fremme grøn energi som solvarme, siger Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen.

Sagen fra Gram er ellers endt i Energiklagenævnet efter klage fra Dong Gas Distribution, som mener, at man skal anvende netop 5 procent, som beregningsgrundlag for, hvor værdifuldt et sådan projekt er for samfundet. Dong er gas-leverandør til Gram Fjernvarme. Havde finansministeren, som tidligere lovet, sænket kalkulationsrenten til ca. 3 procent, så havde der ikke været en klagesag. Så havde Gram Fjernvarmes grønne planer ikke været bremset, skriver Dansk Fjernvarme i pressemeddelelsen.

- Kalkulationsrenten i Danmark er ude af trit med både det virkelige renteniveau og i særdeleshed med det niveau man har i andre lande omkring os. Derfor har den været en hindring for mange projekter hos fjernvarmeværker. Har projekterne ikke kunnet udvise positiv samfundsøkonomi, så har det fået naturgasselskaber til at gøre indsigelser og sende klager, siger Kim Mortensen.

Energiklagenævnet har sendt Gram-projektet tilbage til fornyet behandling ved Haderslev Kommune med henvisning til, at der er brugt fire dage forældede projektgodkendelsesforudsætninger.

- Netop projekter som Grams ambitiøse solvarmeanlæg med varmelager er i den sidste ende guld værd for Danmark. Dels reducerer det udledningen af CO2 markant, dels giver det billig, grøn fjernvarme til forbrugerne, og dels skaber det grundlaget for vækst hos danske virksomheder, for det er danske virksomheder som er førende på dette felt, siger Kim Mortensen.

Inden 2035 skal al el og opvarmning være baseret på 100 procent vedvarende energi, og allerede i 2020 skal halvdelen af forbruget af fossile brændsler som kul, olie og naturgas være skåret væk i el og opvarmning.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078