23948sdkhjf

DI: Obama sender positivt signal om grøn omstilling

Om det er mere tale end konkrete politik, vil tiden vise. Men den amerikanske præsident Obamas tale i går sendte et positivt signal, der vil styrke de kræfter, der arbejder for grøn omstilling i USA. Og det vil igen styrke dansk eksport af energiteknologier, forudser DI Energi.
USA må gå forrest i kampen mod klimaændringer, siger USA's præsident Barack Obama. Så frem til 2020 skal USA nedbringe udslippet af CO2 i atmosfæren med 17 procent i forhold til 2005.

Vigtigt signal
Det mål satte USA's præsident Barack Obama, da han tirsdag holdt tale om den fremtidige klima- og energipolitik på universitetet i Georgetown. Målet skal opnås ved at skære ned i brugen af fossile brændstoffer, øge brugen af grøn energi som sol og vind samt bruge energien mere effektivt. Og det er et yderst vigtigt signal til de kræfter, der fremmer den grønne omstilling i USA.

- De konkrete kunder, som køber danske virksomheders energiteknologi og -løsninger i USA er sjældent den føderale regering, men de er langt oftere myndigheder forankret i delstater samt private firmaer. Og Obamas positive signaler kan påvirke dem positivt uanset de vanskelige politiske forhandlinger i kongressen, forudser branchedirektøren i DI Energi, Hans Peter Slente.

Fjerde-største marked
Han peger på, at USA allerede i dag er det fjerde-største marked for dansk energiteknologi med en årlig eksportværdi på over seks milliarder kroner. 70 procent af eksporten består af ”grøn” teknologi - det vil sige vedvarende energi og energieffektivt udstyr til industri og byggeri.

- Dermed står danske leverandører af energiteknologi i en god position til at handle på præsidentens positive signaler. Vi forventer på den baggrund en øget dansk eksport af energiteknologi til USA, hvis det lykkes at forny momentum i USA’s grønne omstilling, forklarer Hans Peter Slente.

Danmark har et stærkt omdømme
DI hjælper medlemmerne med at udnytte mulighederne i USA. Det sker gennem ansatte i New York og Washington, som holder sig ajour med udviklingen og de muligheder, der opstår som følge af politiske og kommercielle ændringer. Og de kan yde konkret assistance og kontaktformidling til markedet for medlemmerne.

- Danmark har allerede et stærkt omdømme i USA, hvad angår effektivitet inden for energi. Det omdømme søger vi at drage maksimal fordel af for energibranchen, slår branchedirektøren fast.

DI er stifter og partner på det dansk-amerikanske initiativ ”Green Partnerships for Growth”, hvor DI sammen med amerikanske partnere udveksler information og kontakt til fremme af den grønne vækst - gensidigt.

Obamas mål...

...for vedvarende energi:
- Regeringen vil forbruge 20 procent mere vedvarende energi i 2020. Det er mere end en fordobling af det nuværende mål på 7,5 procent.
- I det næste finansår for 2014 vil Obama øge bevillingerne til nye energiteknologier (clean energy) med 30 procent.
- Obama vil give tilladelse til investeringer i 10 GW ren energi
- Øge investeringer til forskning og udvikling i biobrændstoffer

...for energieffektivisering:
- Samarbejde med staterne om at begrænse CO2 udslippet fra kraftværker med nye standarder for eksisterende og nye kraftværker. Der er pt ingen standarder for kraftværkerne. Kræftværkerne står for omkring 40 procent af udslippet af drivhusgasser i USA.
- Begrænse olieselskabernes skattefordele
- Reservere 250 mio. USD til energieffektiviseringslån til ”rural utilities” til at finansiere investeringer i energieffektiviseringer
- Obama vil forbedre energiintensiteten frem mod 2030 i forhold til 2010-niveaet (double energy productivity relative to 2010 levels)
- Fortsætte deres energibesparelses plan for bygninger (Better Buildings Challenge)
- Obama vil etablere nye standarder der kan reducere drivhusgasemissionerne inden 2030
- Reducere udspillet af CO2 fra tunge køretøjer (heavy trucks, vans and busses) med flere omkostningseffektive teknologier og nye standarder fra 2018

...for udledning af klimagasser:
- I 2009 forpligtede Obama sig til at reducere amerikanske drivhusgasemissioner med 17 procent i forhold til 2005-niveauet inden 2020. Obama vil fortsat forfølge dette mål.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109