23948sdkhjf

Mystik om Nord Stream-sabotage bobler igen

To gasrørledninger i Østersøen blev i 2022 udsat for sabotage. Anonyme ukrainere siger til avis, at de var involveret. Zelenskyjs rådgiver peger på Rusland

I snart to år har mystik omgærdet de to gasrørledninger Nord Stream 1 og 2.

Rørledningerne i Østersøen blev ramt af sabotage af ukendte bagmænd, men i februar blev den danske efterforskning af sagen stoppet.

Mange havde nok glemt sagen eller affundet sig med aldrig et få et svar på, hvem der gjorde det, og hvad motivet var.

Men nu hævder anonyme ukrainske kilder, som avisen Wall Street Journal har talt med, at være involveret i sabotagen i september i 2022.

Det er ikke første gang, at anonyme kilder beretter om ukrainsk indblanding i sprængningen af rørledningerne, der sendte russisk gas til Europa for store summer.

Denne gang er det dog få dage efter, at medier har kunnet fortælle om en europæisk arrestordre på en 44-årig ukrainer mistænkt for at stå bag.

Ifølge de anonyme kilder, som Wall Street Journal har talt med, skulle seks personer være sejlet ud og have plantet sprængstof på havbunden.

Efter sigende efter godkendelse fra Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, som siden skiftede mening og prøvede at stoppe det.

Det skete, da CIA fandt ud af det og lagde pres på Zelenskyj, men da var det for sent.

De oplysninger bliver dog over for Wall Street Journal afvist fra ukrainsk side.

Siden sabotagen har der været bunkevis af spekulationer om det storpolitiske mysterie - uden beviser.

Polen og Ukraine har beskyldt Rusland for at stå bag.

Rusland har peget på en britisk flådeenhed.

Også USA er blevet anklaget. Blandt andet på grund af en udtalelse fra præsident Joe Biden tidligere samme år.

- Hvis Rusland invaderer, hvis kampvogne eller tropper krydser grænsen til Ukraine, vil der ikke længere være noget, der hedder Nord Stream 2, lød det.

Også en proukrainsk gruppe er blevet udpeget.

Meget lidt vides i den brede offentlighed. Men en lejet lystyacht har i mere end et år spillet en rolle i den tyske efterforskning af sagen.

Den er også central i fortællingen hos de anonyme kilder.

Ifølge tyske efterforskere blev der i januar sidste år fundet spor af sprængstof om bord på "Andromeda", som også nævnes af Wall Street Journals kilder.

Onsdag kom det frem i flere medier, at der siden juni har været udstedt en europæisk arrestordre på ukrainske Volodymyr Zhuralov.

Han skulle være bosat med sin familie i en forstad til den polske hovedstad, Warszawa, men er ifølge den svenske avis Expressens oplysninger gået under jorden.

Også to andre personer - en ukrainsk mand og kvinde - er mistænkt i sagen. De driver et dykkerfirma i Ukraine, skriver avisen.

Det er angiveligt et billede af en hvid Citroën-varevogn taget af en af politiets stærekasser på den tyske ø Rügen, der har ledt tysk politi på sporet af de to ukrainere.

Billedet blev taget i starten af september 2022, samtidig med at "Andromeda " lagde til på øen, der ligger i Østersøen.

Torsdag afviste Ukraine - som det har været tilfældet, hver gang blikket er blevet rettet mod landet - at have haft noget med sagen at gøre.

I stedet pegede Zelenskyjs rådgiver Mykhailo Podolyak igen på Rusland.

- Sådan en handling kan kun udføres med omfattende tekniske og finansielle ressourcer. Og hvem rådede over det ved bombningen?

- Kun Rusland, siger han ifølge Reuters.

Den russiske avis Izvestia har bedt det russiske udenrigsministerium om en kommentar til, hvorfor Tyskland har besluttet at gå videre med sagen.

- Fordi Vestens vigtigste opgave er at fralægge sig ethvert ansvar for sabotagen af Nord Stream, lød svaret fra en talsperson ifølge det statslige nyhedsbureau Tass.

Svensk og dansk politi indstillede tidligere på året efterforskningen.

/ritzau/

Artiklen er en del af temaet Udland.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.049