23948sdkhjf

Kortsigtet ro og retning er væsentlig for investeringer i 2050-mål

20 til 40 år – det er den almindelige levetid for energisektorens investeringer. Set i det lys er det positivt, at Klima-, Energi- og Bygningsministeriet nu offentliggør sin analyse af, hvordan målet om fossilfrihed i 2050 kan nås. Det mener Dansk Energi.
- 2050 er langt ude i fremtiden, men for at kunne nå det lange mål, er det væsentligt, at vi har pejlemærker, der giver stabile rammer på den kortere bane. Det er vigtigt for sektoren, da det er os, der skal investere milliarder i kabler, intelligent udstyr til forbrugerne, vindmøller og ombygge kraftværker til biomasse osv. Den store udfordring er at få større fokus på, hvordan vi får anvendt de store mængder vedvarende energi og ikke kun tænke i, hvor mange megawatt vi skal have af de forskellige teknologier, siger Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi.

- Vi har ikke gransket analyserne til bunds endnu, men ordet ”elektrificering” går igen. Den grønne el bliver en energibærer. Derfor kan det undre, at regeringen aktivt skaber usikkerhed om investeringer i netop elnettet. Underinvestering i elnettet kan betyde, at vi ender i grøften frem for at følge vejen hen imod et fossilfrit samfund. Derfor opfordrer vi regeringen til ikke at gamble med vores elinfrastruktur, siger Lars Aagaard.

Biomasse er uomgængelig
Dansk Energi hæfter sig ved, at Energistyrelsen med analyserne vurderer, at bæredygtig biomasse som blandt andet træpiller er et uomgængeligt element på vejen til et helt grønt energisystem.

- Vi arbejder gerne for at få nationale bæredygtighedskriterier på plads i form af en brancheaftale, som ministeren foreslår, og dermed gør vores til at dokumentere, at biomasse fremover leverer store CO2-besparelser, siger Lars Aagaard.

Dansk Energi mener, det er positivt, at analyserne lægger op til yderligere diskussion af fremtiden for kraftvarmeværkerne og investeringsmulighederne i en effektiv grøn omstilling.

- Det er nødvendigt med løsninger for, hvordan kraftværkerne med både el- og varmekapacitet kan sikres fremover, når grundbeløbet udløber, og der fortsat vil være behov for elkapacitet og fornuftige varmepriser, siger Lars Aagaard.

Årlig redegørelse for forsyningssikkerheden
I analysen om forsyningssikkerhed deler Dansk Energi dog ikke analysens konklusioner af, hvordan den tårnhøje danske forsyningssikkerhed fortsat sikres frem mod 2022-2025 uden aktive tiltag.

- Konklusionerne i analyserne baseres på, at den danske forsyningssikkerhed i meget højere grad lægges i kabler bl.a. til nabolande i stedet for på kraftværker. Det er et paradigmeskift og vi mener, at det politiske system mangler at forholde sig til, hvordan Danmark skal sikre sin elforsyning fremover. Siden sidste år har vi været afhængige af, at vores naboer vil levere el til os på kolde, vindstille dage. Den tillid bør være et bevidst, politisk valg, derfor bør vi – ganske som andre lande også har – have en årlig redegørelse for vores forsyningssikkerhed, slutter Lars Aagaard.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094