23948sdkhjf

Mere fjernvarme og nye politiske initiativer

Med Energistyrelsens netop offentliggjorte analyser af energiområdet står det klart, at fjernvarme får en central rolle i den grønne omstilling. Men der mangler konkrete politiske tiltag, mener Dansk Fjernvarme.
Den fjernvarmeanalyse, som EA Energianalyse og Cowi for flere måneder siden afleverede til Energistyrelsen, er nu blevet blåstemplet og offentliggjort af styrelsen sammen med de øvrige analyser på energiområdet. Indholdet af fjernvarmeanalysen er der dog ikke rokket ved – heller ikke efter, at den er blevet præsenteret for Folketingets energiordførere.

Samfundsøkonomisk set er det ifølge fjernvarmeanalysen fornuftigt at udbrede den kollektive varmeforsyning – især i eksisterende fjernvarmeområder. I dag udgør fjernvarme 50 procent af den samlede opvarmning i Danmark, men andelen skal op på 62 procent i 2035, peger analysen på.

De samme tal blev allerede afsløret i marts på baggrund af en aktindsigt, så de kommer ikke som en overraskelse for Dansk Fjernvarme. Til gengæld ser man nu frem til en nødvendig politisk opfølgning.

- Vi er naturligvis tilfredse med, at også den endelige rapport understreger, at fjernvarme er rygraden i fremtidens fossilfrie energisystem, men trods ventetiden mangler vi desværre stadig at se en række nødvendige politiske tiltag, der kan realisere ambitionerne, siger Dansk Fjernvarmes direktør, Kim Mortensen.

Situationen for de mindre kraftvarmeværker skal være bedre
Det er især de mindre kraftvarmeværkers situation, der er behov for at forbedre. I fjernvarmeanalysen lægges der op til, at den naturgasbaserede kraftvarmeproduktionen her skal afløses af varmepumper og solvarme, men det vil kræve massive investeringer for de i forvejen hårdt belastede værker, mener Dansk Fjernvarme.

Derfor bør man fra politisk side i stedet give værkerne mulighederne for selv at vælge brændselstype, lyder opfordringen fra Kim Mortensen.

- Det er urealistisk at tro, at de små barmarksvarmeværker har de finansielle muskler til at konvertere til solvarme og varmepumper. De bør i første omgang i stedet få mulighed for at gå over til biomasse, akkurat som de større værker, siger Kim Mortensen.

Biomasse vil stille fjernvarmen endnu bedre
Fjernvarmeanalysen er baseret på en massiv udbygning af vindmøllekapaciteten. Energistyrelsens overordnede analyse peger dog på, at det vil være endnu billigere at basere det samlede energisystem på en større andel af biomasse. Konsekvenserne for et sådan scenarie har styrelsen ikke beskrevet for fjernvarmen.

Dansk Fjernvarme vurderer dog, at et energisystem baseret på biomasse vil stille fjernvarmen endnu bedre og kunne føre til både lavere priser for forbrugerne og en endnu større udbredelse. Tilmed vil det være med velkendt og effektiv teknologi, der kan indfases her og nu.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.25