23948sdkhjf

Kraftværker skal være grønnere og mere fleksible

I 1970’erne stod en række centrale kraftværker for stort set hele Danmarks elproduktion. Nu leverer vindmøller omkring en tredjedel, og kraftværksejerne leder efter de løsninger, der kan sikre fremtiden for en del af værkerne.
- Vi havde 15 blokke i drift for få år siden. Seks af dem er lagt i mølpose, mens ni fortsat er i drift. Om de fortsætter, afhænger bl.a. af varmegrundlaget og mulighederne for at få aflønnet kraftværkernes fleksibilitet, for elmarkedet er ikke nok til at holde dem i live, siger koncerndirektør Thomas Dalsgaard fra Dong Energy, der ejer de fleste af de centrale kraftværker.

Energinet.dk er ved at starte en dialog med branchen om fremtidens markedsvilkår, og Thomas Dalsgaard fremhæver en aftale om Kyndbyværket som et eksempel på, hvordan kraftværkerne i denne Markedsmodel 2.0 kan få en vigtig plads i det samlede system. Dong Energy og Energinet.dk har indgået en femårig aftale (2016-2020) om, at Kyndbyværket sammen med gasturbinen på Masnedøværket, der fjernstyres fra Kyndby, fortsat skal fungere som reservekraftværk på Sjælland.

Værkerne skal altså kunne gå i drift med minutters varsel, hvis der opstår udfald på andre kraftværker, hvis transmissionsforbindelser svigter, eller hvis vindmøllerne står musestille.

- Vi har vundet en del af kontrakten med 474 MW ud af 600 MW, så der er også kommet andre aktører ind i dette marked. Jeg synes samlet set, at det er et eksempel på en god model for, hvordan vi kan indrette os i den nye verden, siger Thomas Dalsgaard til Nyhedsbladet Dansk Energi.

Forsat til glæde for samfundet
En tilsvarende model eller noget lignende kan blive udbredt til også at kunne dække en bredere vifte af de fleksibilitets- og backupmuligheder, som er nødvendige for at kunne opretholde en høj forsyningssikkerhed:

- Det langsigtede perspektiv i Kyndby-aftalen betyder, at samfundet fortsat får glæde af anlægget som et vigtigt element i forsyningssikkerheden på Sjælland - og det til en konkurrencedygtig pris, siger Thomas Dalsgaard og påpeger, at den snart ’arbejdsløse’ gasturbine på Kyndbyværket bliver ’mølposet’, hvis det ikke lykkes Dong Energy at finde nye opgaver til den.

Omstilling til biomasse er en anden overlevelsesstrategi for nogle af kraftværksblokkene. Herningværket, Randersværket og dele af de andre værker - herunder Avedøreværket, Studstrupværket, Amagerværket og Fynsværket - har længe fyret med halm, flis og træpiller.

Dong Energy håber, ifølge Thomas Dalsgaard, på inden sommerferien at træffe investeringsbeslutning om omstilling fra kul til træpiller på Studstrupværket og fra naturgas til flis på Skærbækværket.

- Tanken er, at vi ved at bruge forskellige brændsler gør forretningen mere robust, siger Thomas Dalsgaard, der vurderer investeringsomfanget til 3-5 mia. kr. for den samlede konverterting af Dong Energys kraftværker.

Kilde: Nyhedsbladet Dansk Energi

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111