23948sdkhjf

Grøn energi øger omkostningerne i elnettet

Regeringen har med sin ’Vækstpakke 2014’ lagt an til at hente store beløb i forsyningssektoren - heraf 250 mio. kr. i elnettet. Samtidig ønsker regeringen en grøn omstilling, hvor den nuværende regulering allerede presser netselskabernes mulighed for at holde standarden i nettet.
Det skriver Nyhedsbladet Dansk Energi. Og det er ifølge mediet en zigzagkurs, der vækker bekymring hos flere netselskaber.

- Et eksempel er, at vi har været nødt til at netforstærke, efter at nogle af vores kunder har fået solceller. Det har vist sig nødvendigt, når meget decentral produktion påvirker dele af nettet og tilmed også vores udgifter til administration, siger Peter Melgaard, teknisk chef i Thy-Mors Energi.

- Et andet eksempel er driften af de kabelanlæg, som bringer strømmen fra vindmøllerne til elnettet. Her dækker PSO’en etablering og nettab, men giver ikke en krone til den almindelige drift. Den regning hænger de lokale andelshavere så på, og det synes jeg er skævt, konstaterer Peter Melgaard, der bakkes op af Flemming Poulsen, adm. direktør i NOE i det vestjyske. Her er der også store mængder landvind, som driver større og større omkostninger.

- Vi kan se, at opsamlingsnettene bliver mere og mere omfattende, og at det koster penge at vedligeholde. De omkostninger skyldes en politisk beslutning om at omstille samfundets energiforsyning til landvind. Alligevel er det de vestjyske andelshavere, som skal betale for driften af elnet ud til vindmøllerne. Det er i sig selv uholdbart – og nu vil regeringen så tilmed hente mere fra netselskabernes indtægtsrammer, siger Flemming Poulsen.

Kun to mulige veje at drive forretning
Reguleringen af elnetselskaberne er skruet således sammen, at der er en fast ramme for, hvad elnetselskaberne må opkræve – den såkaldte indtægtsramme.

- Hvis man sænker indtægtsrammen markant for et selskab, er der kun to veje til at drive forretningen fremadrettet. Enten skal omkostningerne til drift være mindre ved at udskyde vedligehold eller sænke serviceniveauet - alternativt skal der investeres mindre. Det bliver nok en blanding, og uanset hvad vil det gå ud over elnettets funktionalitet på langt sigt. Det truer den kvalitetsydelse, som leveres i dag, siger Torben Møller Pedersen, afdelingschef i Dansk Energi.

Danmark er bestemt ikke ene om at udhule økonomien i elnetselskaberne. Ifølge brancheforeningen Eurelectric, der har undersøgt sagen, er det et europæisk problem.

- Hovedproblemet er, at elnetselskaberne mangler incitamenter til at investere i innovation og smartgrid-løsninger, siger kontorchef Gunnar Lorenz fra Eurelectric til Nyhedsbladet Dansk Energi.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079