23948sdkhjf

Dansk Energi: Ikke fuld plade på væksten

Regeringen og Venstre er blevet enige om at lempe PSO-betalingen med 13,2 mia. kr. Heraf går næsten halvdelen til private elkunder, som ellers har oplevet en vigende, samlet elpris over de seneste år. Dermed forpasser partierne en mulighed for, at få endnu mere vækst ud af de midler, som man reducerer PSO’en med. Det mener Dansk Energi.
- Vækstpakken mellem Venstre og regeringen gør noget ved et helt reelt problem for ét segment af de danske virksomheder. Men man vælger samtidig at bruge en stor del af råderummet til en generel lempelse af PSO-betalingen - og at smøre de penge ud i et tyndt lag, batter ikke for de energitunge virksomheder, der er ramte. Det er kun godt hver tiende krone i den foreslåede PSO-lempelse, som er målrettet de energiintensive virksomheder, det gør ikke en stor nok forskel, siger Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi.

Pengene var bedre brugt andetsteds
Når man vælger at bruge så stor en sum på en generel lempelse af virksomhederne, så havde pengene været bedre investeret i at fastholde ambitionerne på energiområdet, hvor vækstpotentialet er større. Det er derfor beklageligt, at ambitionerne for vedvarende energi sænkes, mener Dansk Energi.

- Det er skidt, at man begynder at pille i de tiltag, som man blev enige om for bare to år siden. Det er dog glædeligt, hvis den her aftale kan bringe ro om energiområdet. Det tjener ingen med massiv ustabilitet om de meget store investeringer, og de seneste måneders uro har ikke gavnet. Nu skal der gerne ro på, så vi billigst muligt kan skabe den ønskede grønne omstilling, fortsætter Lars Aagaard.

Tre milliarder fra forsyningssektoren er en udfordring
- Det er dog fortsat en stor udfordring, at parterne vil hente over tre mia. kr. i forsyningssektoren. Det giver ingen mening, at man ønsker store mængder vedvarende energi ind i vores elnet, samtidig med at man vil skære yderligere i vores fælles infrastruktur. Det vil skade den tårnhøje danske leveringssikkerhed. Her bliver det afgørende, hvordan man udmønter planerne i de kommende politiske forhandlinger, for der er endnu ikke lagt noget sagligt grundlag frem for tallene i regeringens første udspil. Vi frygter, at det er et politisk quick-fix uden øje for de langsigtede effekter, siger Lars Aagaard.

Endelig glæder han sig over, at forsyningssikkerhedsafgiften nu lægges død. Der er tale om en betydelig lempelse, som hentes over personskatterne i stedet.

- Det er godt nyt, at parterne enes om at droppe forsyningssikkerhedsafgiften. Den fremlagte model var et bureaukratisk tiltag, som samtidig ville øge energibeskatningen endnu mere. Vi ser det her tiltag, som første skridt hen imod at flytte finansieringen af velfærdsstaten væk fra energi og over på personskatten, der er en mere effektiv beskatning. Det er oplagt, at vi nu gør noget ved vores europarekord i elbeskatning, så danskerne ikke fortsat skal betale hele 57 procent af elregningen til ren velfærd, konstaterer Lars Aagaard.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079