23948sdkhjf

Individuelle energilagre bør tænkes ind i energiforsyningen

Stadig flere individuelle energilagre under nybyggerier popper op i dagens Danmark. Eksperterne efterlyser nu, at de tænkes ind i sammenhæng for at udnytte dem optimalt.
Stadig flere store byggerier i Danmark lagrer varme og kulde i grundvandsmagasiner, dvs. de har etableret deres eget individuelle energilager. Nu lyder kritikken at disse lagre ikke er tænkt ind i en sammenhæng.

Etableringen af lagrene er ikke koordineret og dermed opnår man dårlig udnyttelse, skriver Ingeniøren.

Stort set alle de 40-50 energilagre - også kaldet Aquifer Thermal Energy Storage eller Ates-anlæg - i Danmark kører som individuelle løsninger.

- Når man tænker på køling til kontorhuse, er individuelle løsninger altid udgangspunktet. Men når man står med en ny udstykning, bør man planlægge dækningen af kølebehovet, ligesom man planlægger strømforsyning og varmeforsyning, mener Thorkild Feldthusen Jensen, der er direktør i Rambølls vand- og miljødivision.

Selvom antallet af Ates-anlæg i Danmark i dag er relativt lille, så spår eksperterne, at der er plads til godt 2.000 anlæg, og dermed bliver behovet for koordinering ekstra nærliggende.

Fjernvarmespecialist i Rambøll Anders Dyrelund er enig med sin kollega - han mener at forsyningsselskaberne bør inddrage Ates-anlæg i deres fremtidige energiplanlægning, som vil komme til at bestå af lige dele varme- og køleplanlægning.

- Mange selskaber står for både varme -og vandforsyning og har derfor ekspertisen til at håndtere boringerne, så de kommer til at virke effektivt uden at komme i konflikt med vandindvindingen. Når man har mange fjernvarmekunder med kølebehov, vil det være naturligt også at servicere dem, og synergien mellem Ates, fjernkøling og varmeproduktion vil komme alle kunderne til gode i form af lavere priser, siger han til Ingeniøren.

Originalartikel : http://ing.dk/artikel/virksomheder-etablerer-energilagre-under-nye-bygninger-uden-koordination-169152

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11