23948sdkhjf

Dansk gas-teknologi til Ghana

En dansk opfinder udvikler system til at hente energi op fra lossepladsen. Nu skal teknologien leverer strøm til indbyggerne i Ghanas hovedstad Accra, hvor potentialet er stort.
Ghanas regeringsrepræsentant for vedvarende energi var i går på besøg på lossepladsen i Faxe for at se, hvorledes Ole Elmoses specielle teknologi henter energi i affaldet på lossepladsen, skriver SN.dk.

Gas bliver til elektricitet
Ole Elmose har i mange år udviklet og bygget flere danske anlæg i firmaet Deponigas. Nu har han udviklet en teknologi, hvor man gennem et sindrigt system af slanger, suger gas op fra lossepladsens rådnende husholdningsaffald og via en lastbilsmotor fremstiller elektricitet.

Teknologien blev i går testet foran Daniel Kabe, Ghanas regeringsrepræsentat for vedvarende energi og han var imponeret.

- I Ghana er ofte ingen elektricitet. Vi er 4,5 millioner i hovedstaden Accra, som primært bruger energi, når det er mørkt. Det smarte ved lossepladsgassen er, at vi kan brænde den af om natten, så vi får strømmen, når vi skal bruge den, siger Daniel Kabe.

Masser af gas
Ole Elmose foretager normalt prøveboringer og -målinger af ved hjælp af et lille hullet målespyd for at undersøge om der er rigeligt med metangas i jorden, før man går videre med etablering af anlægget. Men det er ikke nødvendigt i Ghana, forklarer han.

- Ghana er det første afrikanske land, som får lossepladsgas, og det vil brede sig. For modsat i Danmark, er der masser af gas i deres lossepladser, fordi der bliver deponeret masser af organisk affald. Vi lægger bare rørerene ned, uden af prøvebore og lave målinger først, siger Ole Elmose.


Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11