23948sdkhjf

Dansk Fjernvarme: Værdien af vindmøllestrøm kan øges med milliarder med varmepumper

Alene de første fem måneder af 2015 kunne fjernvarmen have gjort danske vindmøllers produktion 2 mia. kr. mere værd, fastslår brancheorganisationen.
Årets første fem måneder har givet en eksportindtægt på 253 mio. kr. for dansk vindmøllestrøm. Havde man brugt den eksporterede vindmøllestrøm til fjernvarme ved hjælp af store varmepumper, så havde den været 2 mia. kr. værd.

Det viser en opgørelse, som fjernvarmens tænketank Grøn Energi har lavet for Dansk Fjernvarme på baggrund af data fra Nordpool Spot.

- Vi forærer vindmølle-el til vore nabolande, når vores vindmøller rigtig producerer i blæsevejr. Til gengæld spænder vi ben for os selv at udnytte overproduktionen i store varmepumper på grund af afgiftsregler. Det er ren galimatias, siger direktør Kim Mortensen fra Dansk Fjernvarme.

Han kan blot konstatere, at i stedet for en effektiv udnyttelse af den statsstøttede vindenergi i store varmepumper, så kan eksempelvis nordmændene glæde sig over, at den gennemsnitlige eksportpris for vindmøllestrømmen er nede på ca. 157 kr. per MWh. Til gengæld har danskerne måtte importere til en pris på næsten 212 kr. per MWh, når vindmøllerne har stået stille, og nordmændene har tændt for vandkraften.

Men havde man brugt vindmølleenergien i store varmepumper, så havde den været ca. 350 kr. værd per MWh varme.

- Det regnestykke er jo helt galt. Samtidig, så har fjernvarmeværkerne jo været nødt til at bruge brændsler i deres produktion, siger Kim Mortensen.

Den vindmøllestrøm, der er blevet eksporteret, er fritaget for elafgift, nettarif samt den såkaldte PSO-afgift. Netop PSO-afgiften er ifølge Dansk Fjernvarme den største hindring for de store varmepumper. Lægger man oven i en sænkning af nettarifferne, og at første års produktion kan tælles med som energibesparelse, så vil de store varmepumper ifølge organisationen hurtigt finde vej til fjernvarmeselskaberne, fordi produktionsprisen på varme dermed bliver konkurrencedygtig med andre opvarmningskilder. Gør den ikke det, så skal fjernvarmeselskaberne vælge en anden løsning for at følge lovgivningen.

- Løsningen er enkel, og den vil virke – hurtigt. Det er jo hovedrystende, at vi har en eksport af grøn vindmøllestrøm til foræringspriser, mens vi samtidig tvinges til at bruge brændsler i fjernvarmen. Det er hverken samfundsøkonomisk, klimamæssigt eller for den sags skyld brugerøkonomisk en god ide, siger Kim Mortensen.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11