23948sdkhjf

Energibesparelser lige ned i foret

Både virksomheder og private er ved at få øjnene op for, at der kan være store besparelser at hente i et effektivt og tidssvarende ventilationsanlæg, lyder det fra Brancheorganisationen Foreningen af ventilationsfirmaer, FAV.
Brancheforeningens medlemmer oplever øget efterspørgsel på eftersyn og opdatering af ventilationsanlæg. En af dem er JS Ventilation A/S fra Glostrup.

- Hvis der krise lige nu – og det er der jo – så kan vi i hvert fald ikke mærke den på det område, der handler om energioptimering, lyder det fra direktør for J S Ventilation A/S, Søren Duval, og fortsætter:

- Dels mærker vi en stor interesse for at spare energi, og dels har det siden 2008 været lovpligtigt at få foretaget energieftersyn af ventilationsanlæg hvert 5. år for at fremme økonomisk rentable besparelser og øge energieffektiviteten i ventilations- og klimaanlæg. Derfor ønsker mange at være på forkant med udviklingen, for jo længere man venter, jo dyrere bliver det at renovere eller udskifte et gammelt anlæg, siger Søren Duval.

- Men det er jo også et væsentligt incitament, at man på et anlæg af en vis størrelse faktisk kan spare op imod 50 % af energiudgiften, og derfor kan en investering hurtigt være tjent hjem på under 3 år, og derefter er besparelsen jo penge lige ned i foret, uddyber direktøren.

Ny luft på Københavns Rådhus
- Det handler ikke om kommunalvalget, men Københavns Rådhus er et godt eksempel på store besparelser, fortæller Søren Duval. For et par år siden stod de gamle ventilatorer foran udskiftning. Vi har haft et flerårigt samarbejde med rådhuset, så sammen med husets maskinmester blev vi enige om at gøre renoveringen af ventilationsanlægget til et energiprojekt. Vi lavede en energianalyse, beregnede besparelserne og gav et tilbud, som rådhuset accepterede. Besparelsen havde vi beregnet til i nærheden af 50 % via de beregningsprogrammer til hhv. varmegenvinding og energibesparelser ved udskiftning af ventilatorer, som JS Ventilation A/S har udviklet, fortæller Søren Duval.

- Ved udskiftning valgte vi nogle nyudviklede og højeffektive kammerventilatorer med regulerbar drift via frekvensregulering, som tillader behovsstyring. Kammerventilatorerne har en rekordmæssig virkningsgrad på op til 77 %. Efter installation og indregulering af ventilationsanlægget lavede vi nye målinger, og her viste det sig, at den forventede effektoptagelse på 17,2 kW faktisk nåede helt ned på 15,4 kW, og dermed havde vi og Københavns Rådhus opnået mere end en halvering af effektforbruget – og altså højere end den forventede besparelse på 50 %. En sidegevinst ved hele projektet var, at det med de moderne komponenter også lykkedes at sænke støjniveauet betragteligt, siger Søren Duval.

Illustration: Indehaverne af JS Ventilation A/S Kim Kronby (tv) og Søren Duval kan mærke øget interesse for energibesparelser.


Kilde: J S ventilation A/S

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126