Plastsolceller kan give læselamper til børn i udviklingslande
Plastsolcellelamper kan være et alternativ til de forurenende og sundhedsskadelige petroleumslamper, der er den fremherskende lyskilde mange steder i udviklingslandene. Lamperne er baseret på et genopladeligt batteri og en LED lyskilde.
I maj 2009 opnåede Risøs Program for Solenergi en bevilling fra Region Sjælland til at demonstrere ideen om en plastsolcellelampe baseret på et genopladeligt batteri og en LED lyskilde som alternativ til de forurenende og sundhedsskadelige petroleumslamper, der er den fremherskende lyskilde mange steder i udviklingslande. Plastsolcellelampen er i første omgang en prototype til anvendelse som læselampe for skolebørn.
Afrikanske skolebørn har afprøvet plastsolcellelampen
Studerende fra Copenhagen Business School, International Business, testede Risøs plastsolcellelampe i juni 2009 hvor de på eget initiativ var taget til Zambia for at undervise skolebørn. Feedback fra testen skal bruges til at justere og tilpasse lampen til yderligere test i samarbejde med de danske virksomheder Faktor 3, Gaia Solar og Mekoprint.
Markedet for lys i udviklingslande
Testen i Afrika viste at konceptet i Risøs plastsolcellelampe virker, og med yderligere produktudvikling forventer Risø at lampen kan blive et kommercielt produkt.
Børnefonden, som Risøs Program for Solenergi samarbejder med på dette projekt, ser frem til at teste den videreudviklede prototype og underbygge det kommercielle potentiale som solenergi har i mange udviklingslande.
Det internationale program Lighting Africa estimerer, at der årligt bruges omkring 17 milliarder dollars på petroleum til belysning i afrikanske hjem og mindre virksomheder – 38 milliarder US dollars på verdensplan.
Markedet for lys i udviklingslande har allerede set mange solcelleløsninger baseret på silicium. Deutsche Gesellschaft für Technische Zusammenarbeit (GTZ), den tyske pendant til Danida og Teknologisk Institut, har foretaget en analyse af en række af de solcellelamper der typisk præsenteres på udviklingsmarkedet. Tyske lamper beskrives som værende af høj kvalitet til høj pris, og kinesiske lamper beskrives som værende af lavere og lav kvalitet til lav pris.
GTZ anfører at det betyder at slutbrugeren enten ikke har råd til at købe lampen eller at produktet ofte svigter på grund af dårlig kvalitet, hvorfor slutbrugeren mister troen på solenergi som et alternativ til fossile brændsler.
Slutbrugeren har et fokus, at skaffe lys så billigt som muligt – her er petroleum og paraffin pt. det billigste. Men Risø DTU ser gode muligheder for plastsolcellelampen hvis den kan leveres til en pris der kan konkurrere med de fossile brændsler.
Plastsolcellerne er fortsat under udvikling
Risøs plastsolceller er stadig under udvikling, og derfor er hverken lamperne eller solcellerne endnu i handelen. En central udfordring er prisen, men produktion af plastsolceller i industriel skala vil medføre et stærkt prisfald.
Det nuværende prisniveau er et meget fornuftigt udgangspunkt at arbejde ud fra, idet den samlede pris per prototype af plastsolcellelampen produceret i lille skala er 22 US$, dvs. ca. 114 danske kroner. Til sammenligning ligger prisen på den billigste funktionsdygtige lampe som er testet af GTZ på 36 US$.
Risøs plastsolcellelampe er fortsat et stykke fra det færdige produkt, men den har potentialet til at være meget billigere end de tyske siliciumbaserede solcellelamper og kvalitativt bedre end de billige kinesiske solcellelamper.
Kilde: Risø DTU