23948sdkhjf

Concito og Dansk Energi vil have stabile kvotepriser

Concito og Dansk Energi opfordrer i et fælles debatoplæg til at stabilisere CO2-kvotepriserne for næste periode fra 2013 til 2020.
EU burde lægge en bund- og toppris på CO2-kvoter, der matcher det nuværende regelsæt, lyder det i et fælles budskab fra tænketanken Concito og Dansk Energi. Dermed sikrer man samlet en mere stabil kvotepris i den næste kvoteperiode fra 2013-20.

- De store prisudsving på CO2-kvoterne skaber for stor usikkerhed hos investorer og politikere, siger cheføkonom i Dansk Energi, Frans Clemmesen.

Dansk Energi og Concito mener, at faste bundpriser på CO2-kvoterne kan være medvirkende til, at både politikere og investorer har garanti for, at det er økonomisk rentabelt at satse på grøn energi.

- Hvis kvotepriserne hopper for meget op og ned, bliver der ikke investeret i energibesparelser og vedvarende energi, og det risikerer at lægge en alvorlig bremse på udviklingen. Derfor er der brug for at stabilisere priserne, siger Concitos formand, Martin Lidegaard.

Kvotesystem nødvendigt
Oplægget er ikke et fælles politikpapir, men netop et debatoplæg, der belyser fordele og ulemper ved et "bånd" på kvoteprisen, herunder fordele og ulemper ved kvoter frem for en egentlig CO2-afgift.

Men ved at indføre en bund- og en toppris for kvotesystemet, tilnærmer man det en CO2-afgift. Det er en fordel, fordi kvotesystemet allerede er vedtaget af EU’s 27 medlemslande, og derfor er en justering realistisk.

- Den anden store fordel er, at kvotesystemet - i modsætning til en CO2-afgift - kan sætte et absolut mål for den CO2-reduktion, man ønsker. Det bliver helt afgørende frem mod 2020, fordi de globale udledninger skal toppe omkring 2015, hvis kloden skal undgå det såkaldte "tipping point" i den globale opvarmning, siger Martin Lidegaard.

Kilde: Danske Energi

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094