23948sdkhjf

Xergi tvinges til udlandet

Politikernes manglende støtte til grønne vækstplaner medfører, at Xergi har svært ved at afsætte sine biogasanlæg i Danmark. Nu vendes blikket mod Polen.
Da Xergi for godt et år siden så dagens lys, var grundlaget for virksomheden det store marked for etablering af biogasanlæg i Danmark. I dag er situationen en anden, og virksomheden tvinges nu til at søge ud over landets grænser.

Det er den manglende politiske opbakning til grønne vækstplaner og den politisk-bestemte afregning for biogas, der gør, at Danmark ikke er et lukrativt marked for biogas.

Omsætningsvækst på 60% udelukkende fra udlandet
Den nordjyske virksomhed baserer fremover sin forretning på salg til mere biogas-venlige markeder. Derfor forventes det også, at den budgetterede omsætningsvækst på 60% udelukkende vil komme fra faste eller betingede ordrer fra andre europæiske markeder.

Derfor har Xergi netop lavet en aftale med et stort energiselskab i Polen samt et stort industriforetagende om etablering af 2-3 biogasanlæg i Polen. Bestyrelsesformand Ove Kloch, venter, at arbejdet med etablering går i gang allerede i år.

Polen vs. Danmark
- I Polen er det muligt at få forrentet en investering i et biogasanlæg. Bl. a. svarer afregningen pr. produceret kilowattime (kwh) til 1,30 kr. – altså langt mere end herhjemme. I Danmark er Grøn Vækst-planen ikke mere end en programerklæring. Der er ingen realiteter. Et bebudet tilskud oven i de gældende 76 øre/kwh er ikke nok, og anmodningen er også først lige sendt til EU, siger Ove Kloch og tilføjer:

- Desuden er der intet foretaget for, at biogas afgiftsfrit kan anvendes i naturgasnettet eller for planmæssigt at gøre det nemmere at etablere biogasanlæg i landzone. Den danske varmeforsyningslovs princip om at hvile i sig selvbetyder også, at en investor gerne må tage et tab - men en gevinst skal i vidt omfang gives til varmeforbrugerne. Det er ikke motiverende.

Ove Kloch håber dog, at vilkårene for biogasanlæg herhjemme ser noget anderledes ud i 2011 eller 2012.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094