Skuffelse i Esbjerg over Siemens-beslutning
Borgmester Johnny Søtrup beklager, at Siemens valgte Storbritannien frem for den vestjyske by til placering af en ny nacellefabrik.
En ny vindmøllefabrik havde ifølge Johnny Søtrup yderligere understreget Esbjergs centrale rolle som Danmarks offshore center for regenerativ energi og olie/gas.
Derudover ville fabrikken have tilført kommunen 1.000 nye arbejdspladser.
- Siemens administrerende direktør Jens-Peter Saul kontaktede mig personligt for at overbringe budskabet, og understregede i samtalen, at man fra Siemens side ikke har kunnet sætte en finger på den hjælp, virksomheden i hele processen har fået fra Esbjerg Kommune. Et af de afgørende argumenter for at placere den nye fabrik i England er, at cirka 70 % af møllerne skal placeres på engelsk jord og havbund. Derudover har Siemens givet udtryk for at være under stærkt pres fra den engelske regering, og har derfor valgt at placere vindmøllefabrikken på Englands østkyst, siger Johnny Søtrup.
Udbygger rollen som offshore center
Efter at Siemens har truffet sit valg, vil kommunen nu arbejde på at finde en ny anvendelse for de 2 millioner kvadratmeter jord, der er reserveret ved motorvejen øst for Esbjerg mellem bydelen Kvaglund og byen Andrup.
- Esbjerg har jo en perfekt placering i forhold til udskibning af vindmøller, det er jo også grunden til at mere end 60 % af alle havvindmøller, der p.t. opstilles i Nordsøen udskibes via Esbjerg Havn. Dertil kommer, at motorvejen går hele vejen ned til havnen, og der nu opføres et ny jernbanestrækning for 100 mio. kr. til transport af gods ned til havnen. Infrastrukturen er optimal, og vi arbejder nu målrettet på, at finde andre virksomheder, som kan se en fordel i Esbjergs centrale placering, siger Johnny Søtrup.