23948sdkhjf

Cowi bag bæredygtig certificering af fødevarelager

Et distributionslager for fødevarer i Sverige er netop blevet Breeam-certificeret. Lageret er det første i Skandinavien, der får Breeams stempel på at være bæredygtigt.
Det er Cowi, der har stået bag den første Breeam-certificering af et lager i Skandinavien.

60% lavere energiforbrug end loven foreskriver
Normalt kræver fødevarelagre store køle- og fryserum med et højt energiforbrug til følge. Det 49.000 kvadratmeter store distributionslager i Halmstad i Sverige har et energiforbrug, der er 60 procent lavere end svenske lovkrav tillader.

Lageret er netop som det første i Skandinavien blevet certificeret efter det såkaldte Breeam-system - en international standard for miljøklassificering - der har givet bygningen en score på 33 point ud af 100 og dermed karakteren 'Pass' - 'Bestået'. De andre certificeringskategorier er good, very good og excellent.

Cowi har stået for at indstille bygningen til certificeringen.

Cykelparkering og spildevandsbassin
Udover at have et lavt energiforbrug høster fødevarelageret også point på en række andre bæredygtige elementer.

Distributionslageret er nemlig udstyret med overdækket, oplyst cykelparkering og gode muligheder for at klæde om og bade efter sin cykeltur. Det har givet point for at fremme bæredygtig adfærd.

Et spildevandsbassin, der forsinker regnvandets rejse ud i kloaksystemet og mindsker spidsbelastningen, bidrager også til certificeringen sammen med bl.a. valg af vandbesparende armaturer, gode forhold for affaldshåndtering og fokus på brugerstyret indeklima.

BREEAM som rettesnor
Certificeringen af lageret er udført, efter at bygningen var færdig. Men hvis målet er en højere karakter, kan man også bruge Breeam som rettesnor allerede på tegnebrættet.

- Man kan opnå et godt resultat, hvad angår bæredygtighed – og dermed en højere Breeam-karakter - hvis man tænker certificeringen ind allerede i designfasen, hvor der er mulighed for at påvirke beslutningerne, siger Morten Buus.

Olof Erstorp, projektleder i AxFast, som ejer lageret og udlejer andre erhvervslejemål, er glad for sin første Breeam-certificering:

- Miljøvurderingen mindsker risikoen for at skabe problemer på miljøområdet i fremtiden og er god dokumentation, der kan inspirere til os til yderligere forbedringer til gavn for menneskers sundhed, miljø og økonomi.

Fakta om BREEAM
- En international standard for miljøklassificering af bygninger og et redskab til at vurdere bygningens miljøpåvirkning.

Breeam vurderer de miljømæssige aspekter af: opførelse og drift, sundhed og velfærd, energi, transport, vand, materialer og affald, arealanvendelse og biodiversitet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.893