Dansk Fjernvarme: Naturgasselskaberne bremser CO2-venlig opvarmning
Høje kompensationskrav fra naturgasselskaberne betyder, at konverteringer til klimavenlig fjernvarme ikke kan gennemføres. Der må fra politisk side tages stilling til, hvad der er en rimelig kompensation, mener Dansk Fjernvarme.
Danmark kan forholdsvis hurtigt reducere markant i CO2-udledningen. Det er oplagt at konvertere en række områder med individuelle naturgasfyr til fjernvarme. For hver husstand er der tale om en CO2-reduktion på cirka et par tons årligt.
Men høje kompensationskrav fra naturgasselskaber bremser disse projekter. Naturgasselskaberne kræver op til 31.000 kroner i kompensation for hver kunde - plus 6-7.000 kroner i afkoblingsafgift.
- Det er urealistisk høje beløb, siger Dansk Fjernvarmes formand Uffe Bro.
I januar 2009 skrev daværende klima- og energiminister Connie Hedegaard til landets kommuner for at få dem til at sætte gang i konverteringer af individuelle naturgasfyr til fjernvarme for at sikre en markant reduktion af CO2-udledningen.
Hun skrev således:
- Der kan være store samfundsøkonomiske, miljømæssige og bruger- og selskabsøkonomiske gevinster forbundet med at konvertere individuelle naturgaskunder til fjernvarme.
Alligevel er konverteringerne i en række tilfælde blevet stoppet af de høje kompensationskrav.
Når der skal konverteres i større stil, kan det være rimeligt i eller andet omfang at betale et kompensationsbeløb til det naturgasselskab, der mister naturgaskunder. Men de beløb, som naturgasselskaberne har stillet krav om, vil fuldkomment blokere for udviklingen, fordi de er alt for høje.
- Med naturgasselskabernes urealistisk høje kompensationskrav bliver udviklingen mod et CO2-neutralt samfund stoppet - effektivt, siger Uffe Bro.
Han opfordrer til, at der fra politisk side bliver taget stilling til, hvordan kompensationen i givet fald skal være, og at det sker hurtigt, for landet over venter en række projekter kun på dette, før de kan gå i gang.