23948sdkhjf

Feed-back-skærm får familier til at spare på el-forbruget

Danske familier bliver markant mere bevidste om deres strømforbrug med installeringen af en feed-back-skærm. Det viser en ny opsigtsvækkende undersøgelse fra Handelshøjskolen.
En aflang farveskærm på størrelse med en lille køkkenradio, en række nordvestjyske familier og to forskere fra Handelshøjskolen, Aarhus Universitet. Så er grundelementerne på plads bag det til dato mest positive forskningsresultat, når det handler om at spare på elregningen i private hjem, oplyses det i en pressemeddelelse på Handelshøjskolen i Århus' hjemmeside.

I samarbejde med bl.a. NOE (Nordvestjysk Elforsyning) har de to århusianske forskere, professor John Thøgersen og lektor Alice Grønhøj, i en periode fulgt 20 nordvestjyske familiers strøm-forbrug.

En centralt placeret feed-back-skærm sænkede strømforbruget med 8,1%
Alle familierne fik et centralt sted i huset installeret en såkaldt feedback-skærm. Det vil sige en 7 tommers farveskærm, der oplyste mor, far og børn om, hvor meget strøm de brugte nu og her fordelt ud på hjemmets forskellige elektriske apparater.

Og dét virkede: Gennemsnitligt sænkede husholdningerne deres strømforbrug med 8,1 procent i overvågningsperioden, hvilket i sig selv er et meget positivt resultat. Men, fortæller professor John Thøgersen, dertil skal lægges, at det på grund af vanskeligheder med feedback-systemet ikke var muligt at give brugbare informationer om strømforbruget på nogle af husholdningernes helt store strømslugere, de såkaldte trefasede apparater, som tørretumbleren, opvaskemaskinen og komfuret.

- Med baggrund i de eksisterende danske og internationale forskningsresultater på området, og når teknikken får den sidste finpudsning, så er det realistisk at kunne forvente en besparelse i omegnen af 15 procent, siger John Thøgersen, der er ekspert i økonomisk psykologi og bl.a. forsker i, hvad der motiverer forbrugere til at tage klimamæssige hensyn.

Han understreger dog, at det vil være nødvendigt med et større forskningsprojekt baseret på den nyeste teknik og flere husholdninger for at få bekræftet, hvad han anser som en meget realistisk vurderet besparelse.

Snakker el ved middagsbordet
Ud over at dokumentere de pæne besparelser har forskerne også interviewet deltagerne for at finde ud af, hvorfor feedback-systemet fik dem til at spare på strømmen. Det korte svar lyder, at det er lykkedes at gøre el interessant for hele familien.

- Folk sad pludselig og havde en engageret dialog om el-forbrug ved middagsbordet sammen med deres store teenagebørn, og når der kom gæster, var feedback-skærmen noget af det første, de viste frem. Det overraskede os, at den kunne gøre el så interessant, men der er ingen tvivl om, at netop familiernes store engagement er afgørende for resultatet, fortæller Alice Grønhøj.

Ifølge Alice Grønhøj er forældres engagement i klimaet og deres miljømæssige adfærd en klar retningsviser for, hvor miljøvenligt deres børn opfører sig - og udvikler sig senere hen i livet.

- set i det lys rummer feedback-projektet store perspektiver for de næste generationers miljømæssige adfærd, som bevæger sig langt ud over de konkrete besparelse på el-forbruget, konkluderer lektor Alice Grønhøj.

Klar til fremtiden
Begejstringen for resultaterne er også stor hos NOE, der arbejder med konkrete planer om at inddrage kunderne mere:

- NOE har fra starten ment, at det at inddrage kunderne meget mere aktivt i deres anvendelse af energi, vil have en afsmittende virkning på forbruget. Og at der er så tydeligt og stort et fald i forbruget er særdeles lovende. Vi føler os nu meget mere rustet til at gå videre med planer om fjernaflæste elmålere, og det er sikkert, at vi vil indarbejde erfaringerne fra projektet og søge at give forbrugerne tydelig og online feedback, siger direktør Flemming Poulsen.

Parterne i projektet er ud over Handelshøjskolen, Aarhus Universitet: Nordvestjysk Elforsyning, Aalborg Universitet og Energy Piano samt den ikke længere eksisterende udstyrsleverandør. Forsøget har kørt under Elforsk-programmet.


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095