23948sdkhjf

Forsinkede biogasprojekter påvirker 1. kvartal hos Xergi

Forsinket ordreindgang i forbindelse med biogasprojekter i Frankrig og Storbritannien har fået en negativ indflydelse på omsætningen hos Xergi i 1. kvartal af 2010.
Xergi realiserede i 1. kvartal 2010 en omsætning på 16,2 mio. kr., svarende til et fald i omsætning på 7,9 mio. kr. fra 24,1 mio. kr. i 1. kvartal 2009.

Resultat af primær drift (EBIT) blev i 1. kvartal 2010 et underskud på 4,0 mio. kr. mod et underskud på 2,2 mio. kr. i 1. kvartal 2009. Dermed blev resultatet før skat et underskud på 4,2 mio. kr. mod et underskud på 2,5 mio. kr. i 1. kvartal 2009.

Den netto rentebærende gæld udgjorde 15,4 mio. kr. ved udgangen af 1. kvartal 2010 mod -1,0 mio. kr. ved udgangen af 1. kvartal 2009. Udviklingen i den netto rentebærende gæld er påvirket positivt af en kapitaltilførsel i 1. kvartal 2010 på i alt 20 mio. kr. Kapitalindskuddet er foretaget af de to aktionærer i ligeligt forhold, og ejerforholdet er dermed uændret.

Forretningsudvikling
Opførelsen af Xergis første biogasprojekt i Storbritannien forløber planmæssigt. Projektet bygges for en af landets mest betydningsfulde producenter af grøntsager - Staples Vegetables.

Færdiggørelse af gårdbiogasanlæg Dudendorf i Tyskland baseret på energiafgrøder er umiddelbart forestående. Projektet er indkørt og skal levere 1 MW elektricitet til nettet, køling til landbrugets mælkeproduktion samt var-me til det lokale beboelsesområde.

Xergi har valgt at tage det samlede ansvar i byggefasen (turnkey) for anlæg på udvalgte markeder i Europa. I tillæg forventer selskabet at kunne deltage i en mindre del af det voksende globale marked for biogasanlæg gennem licens-aftaler.

Konkret forhandler Xergi en licensaftale vedrørende virk-somhedens biogasteknologi. Xergi skal i denne forbindelse levere design, nøglekomponenter og idriftsætningsassistance til større biogasanlæg, mens den lokale partner selv skal planlægge og varetage byggeprojektet. Aftalen giver eksklusivitet og dækker et konkret geografisk område. Aftalen forventes underskrevet i 2. kvartal 2010.

Forventninger til fremtiden
Der er fortsat en betydelig usikkerhed om markedsvilkårene for biogasanlæg, som ikke på kort sigt forventes ændret. Det medfører naturligt en stor opmærksomhed på alle omkostninger.

Xergi forventer i foråret 2010 at færdiggøre forhandlinger af ordrer på biogasprojekter i UK og Frankrig samt eventu-elt et marked yderligere. Tidspunktet for projekternes endelige realisering vil afhænge af myndighedsbehandling samt finansieringstilsagn.

De projekter, som Xergi havde forventet ordre på i 1. kvartal 2010, er ikke tabt, men forsinket. Da virksomheden bogfører omsætning i takt med projekternes færdiggørelsesgrad kan forsinket ordreindgang medføre, at en del af omsætningen og dækningsbidraget skubbes til den efter-følgende regnskabsperiode.

Med forbehold for forskydning af tidspunkt for endelig ubetinget ordre på de budgetterede projekter forventer Xergi fortsat at realisere en omsætning i 2010 i niveauet 150 mio. kr. med et EBIT resultat, der forbedres væsent-ligt, fra det negative resultat i 2009, til et niveau omkring nul.

Xergi er leverandør af biogas- og kraftvarmeanlæg. Kerneforretningen omfatter teknologiudvikling, design, installation samt drift og vedligeholdelse af de nøgle-færdige anlæg.

Xergi har mere end 15 års historik inden for området og har siden 2004 været fifty/fifty ejet af Schouw & Co. og Dalgasgroup (Hedeselskabet).
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078